CCS-aftale "falder på tørt sted" for fjernvarmen

Dansk Fjernvarme glæder sig over fastere rammer for CO2-fangst, men savner klarhed over kommunalt ejerskab.
Vestforbrænding deltog i det første CCS-udbud, hvor det kommunalt ejede selskab dog tabte til Ørsted. | Foto: Vestforbrænding/pr
Vestforbrænding deltog i det første CCS-udbud, hvor det kommunalt ejede selskab dog tabte til Ørsted. | Foto: Vestforbrænding/pr

Om end den netop annoncerede CCS-aftale ikke rummer de store overraskelser, er den ikke desto mindre opsigtsvækkende i sit omfang. Primært, naturligvis, i den forstand at et bredt politisk flertal nu stadfæster, at der skal tildeles omkring 27 mia. kr. til at sikre, at mængden af lagret CO2 i 2030 øges til 3,2 mio. ton.

Men at aftalen ikke kun fastlægger udmøntningen af CCS-puljerne, men også rammerne på en række områder omkring ejerskab, regulering og rørført transport af kulstof, er nærmest det mest positive. Det mener Dansk Fjernvarme.

”En række selskaber i energi- og fjernvarmesektoren er allerede i fuld gang med CO2-fangstprojekter. Derfor falder den politiske aftale om CCS på et tørt sted. Der er et stort CO2-fangstpotentiale i fjernvarmesektoren, som kan bidrage til at bringe Danmark tættere på at indfri klimamålene,” siger områdechef for CCUS og PTX i fjernvarmeorganisationen, Jannick Buhl.

”En af de større barrierer for, at vi kan indfri potentialet med at fange CO2 har været den store politiske og regulatoriske usikkerhed, der er forbundet med teknologien. Med dagens aftale er den heldigvis bragt gevaldigt ned, og vi er nu et godt skridt tættere på at gøre ambitionerne til virkelighed.”

Kommunal hovedpine

At rammerne for CCS hidtil ikke har passet helt for fjernvarmesektoren, blev tydeligt sidste år. Her måtte Energistyrelsen genstarte det første CCS-udbud, da de oprindelige udbudsbetingelser gjorde det umuligt for kommunalt ejede selskaber at deltage. Hvilket de facto betød en lang række af landets affalds- og fjernvarmeselskaber.

Ifølge branchen var problemet dog ikke løst, da udbuddet kort efter blev genstartet med nye rammer. Selv om Vestforbrænding, der er ejet af 19 sjællandske kommuner, var den ene af blot to bydere, endte det decimerede udbud med at tildele Ørsted omkring 8 mia. kr.

Udfordringen var, at investeringer i bl.a. fangstanlæg i den nuværende varmeforsyningslov ikke må etableres i selskabernes hovedvirksomhed. I stedet skal de ske i tilknyttet virksomhed. Men foruden at gøre finansieringen dyrere ville mange slet ikke kunne investere så store beløb, da tilknyttet virksomhed skal udgøre mindre end halvdelen af hovedforretningens omsætning.

Beslutningsforslag undervejs

Det problem er fortsat ikke løst fuldt ud i aftalen. Ganske vist er det i løbet af forhandlingerne blevet skrevet mere direkte ind, at lige konkurrence mellem kommunalt- og privatejede virksomheder i CCS-udbuddene skal understøttes. Men det noteres samtidig, at der skal være ”eksplicit hjemmel” i varmeforsyningsloven, hvis selskaberne skal f.eks. eje rørinfrastruktur.

”Den nuværende løsning, hvor CO2-fangst skal ske som en tilknyttet aktivitet, er ikke tilstrækkelig,” fastslår Jannick Buhl.

”Det sikrer ikke kommunale selskaber fornuftige rammer for at investere i CO2-fangst. I stedet bør regeringen i forbindelse med drøftelsen af de langsigtede rammevilkår for forsyningssektoren også undersøge konkrete løsninger, der kan sikre, at kommunale selskaber fremover kan etablere CO2-fangst som en del af deres hovedvirksomhed.” 

Af aftaleteksten fremgår det dog også, at der er sat gang i udarbejdelsen af et beslutningsforslag omkring de langsigtede rammer for CO2-fangst i forsyningssektoren. Herunder de kommunalt ejede. Resultaterne af det arbejde vil blive politisk drøftet inden årets udgang, lyder det.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også