EnergiWatch

Novozymes-chef: Strategien er intakt - det går bare hurtigere

Den danske enzymgigant er blevet mere aktuel end nogensinde før på grund af energi- og fødevarekrisen. Biotech - som Novozymes - er epicenteret af, hvad verden har brug for,” lyder det fra den adm. direktør.

Foto: NOVOZYMES

Novozymes’ visioner for fremtiden er blevet mere aktuelle end nogensinde. I en tid med energi- og fødevarekrise er der for alvor behov for de løsninger, som den danske enzymgigant kan levere.

Det siger Novozymes’ topchef, Ester Baiget, i et interview med MarketWire.

”Vi lever i en tid med energikrise og fødevarekrise. Og krigen i Ukraine har bare forstærket de forstyrrelser og ubalancer, der allerede var. Krigen har blot gjort rystelserne større,” siger hun og fortsætter:

”Det er også blevet endnu mere tydeliggjort, at vi er meget afhængige af fossile brændstoffer. Og det er blevet tydeliggjort, at vi ikke bare kan fortsætte med at være afhængige af dem. Det er nødvendigt med en anden vej, hvorpå vi kan blive uafhængige. Og biotech - som Novozymes - er epicenteret af, hvad verden har brug for.”

Isolerer man visionen, så er den meget klar: Novozymes vil gøre verden til et bedre sted sammen med selskabets kunder.

”I dag ser vi et mere udbredt ønske efter højre udnyttelsesgrad og lavere energiforbrug, i den verden vi lever i. Det har hele tiden været et sigte - men vi skal nu sikre, at vores kunder får det, de vil have - hurtigere,” påpeger topchefen.

Strategien skal være lokal

Det er et år siden, at Novozymes præsenterede strategien frem til 2025 ”Unlocking growth - powered by biotech” på kapitalmarkedsdag i september.

Og udover at skulle realisere en gennemsnitlig organisk vækst i perioden på 5 pct. eller mere, ramme en driftsmargin, EBIT-margin, på 26 pct. eller højere i 2025, og at afkastet af den investerede kapital inklusive goodwill samme år skal ligge på minimum 20 pct., så er det kodeord som bæredygtighed, der går igen, i landbruget, energimæssigt samt plantebaserede fødevarer og sundhedsfremmende løsninger.

”Vi ser os selv - ikke som svaret på alt - men som en formidler af mange af svarene. Vi ser os selv som en formidler af bæredygtig energi, hvor enzymer og gær leder hen mod bæredygtige brændstoffer, vi ser os som katalysatorer til et lavere forbrug af energi, vand og en reduktion af affald, ”siger topchefen og fortsætter:

”Det er der, vi arbejder og bruger energi. Det er der, vi sætter vores sjæl og vores investeringer ind for at blive et stærkere selskab.”

Og strategien og visionen er blot blevet endnu mere nærværende i det år, der er gået.

”Strategien er de skridt, vi skal tage for at kunne levere for at kunne indfri visionen. Og selv om der er ”støj”, bør strategien ikke skifte, for så har man den forkerte strategi,” siger Ester Baiget.

Topchefen skelner mellem en overordnet strategi - og arbejdet med at få tilpasset strategien lokalt, så den eksempelvis også passer til en udviklingsafdeling i Kina. Det handler om at få strategien til at blive virkelig for alle:

”Det skal ikke kun være CEO, der forstår og hører til i strategien. Alle skal føle sig hjemme og vide, hvad der kræves af den enkelte,” siger Novozymes-chefen.

Novozymes ser fortsat vækst i Bioenergi

Bioenergien fortsætter højt tempo hos Novozymes

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs