Brancheforeninger vil gøre Danmark til Europas center for CO2-lagring med nyt partnerskab

Danmark skal være et europæisk center for CO2-lagring, mener nyt partnerskab af energiens store brancheforeninger og flere andre interessenter. Op til 22 mia. ton er der plads til i den danske undergrund, vurderer de.
Foto: Magnus Holm
Foto: Magnus Holm

Den danske industri vil kunne indfange 4,5 til 9 mio. ton CO2 fra punktkilder – men vi har plads til at lagre langt mere i undergrunden, mener en række af energiens store brancheforeninger.

Mellem 12 og 22 mia. ton CO2 vil der med tiden være plads til at lagre i den danske undergrund, vurderer DI Energi, Dansk Fjernvarme, Dansk Offshore, Danske Rederier, fagforeningen Dansk Metal og tænketanken Axcelfuture. Det sker med henvisning til beregninger af det tekniske potentiale, som er foretaget af Geus.

Aktørerne går nu sammen i et partnerskab for CO2-fangst og -lagring, som skal ledes af Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi, der er initiativtager til samarbejdet. 

Skal give industriklynge for CCS

Området kan ifølge de seks interessenter være med til at skabe en helt ny industri i landet, både i forbindelse med fangst, transport og lagring. Her vil det nye partnerskab spille ind med deres erfaring og viden.

"Potentialet er enormt, når det kommer til at lagre CO2 i Nordsøens udtjente olie-og gasfelter," siger Martin Næsby, adm. direktør i olieselskabernes brancheforening, Dansk Offshore.

"Med etableringen af CCS-partnerskabet er det vores ambition at kunne medvirke til at opbygge en samlet stærk industriklynge, som kan hjælpe CO2-tunge industrier med at reducere deres klimaaftryk i Danmark og understøtte, at Danmark bliver en hub for CO2-lagring for hele EU."

CO2-transport

Skal Danmark lagre op til 22 mia. ton CO2, må en del af kulstoffet også skulle transporteres over landegrænser. Her er de danske rederier klar til at lægge skibe til.

"Dansk skibsfart ser CCS som et potentielt nyt stort forretningsområde, hvor de danske rederier står klar til at levere transporten af CO2 – både nationalt og internationalt," siger Jacob K. Klasen, viceadm. direktør i Danske Rederier.

"Vi er teknologisk langt fremme i udviklingen af løsninger i alle leder af værdikæden, men vi ser i Danske Rederier et behov for en bredere forståelse af CCS som klimaløsning – og ikke mindst som motor for vækst og beskæftigelse."

Ud af 14.000 arbejdspladser i olie- og gasbranchen i dag, vil CCS-industrien kunne fastholde 3.000, i takt med at Danmark udfaser de fossile sektorer, anslår det nye partnerskabs medlemmer. 

Fortum: Vi skal bruge fanget CO2 til plastik frem for bæredygtige brændstoffer  

Vestforbrænding vil fange en halv million ton CO2 i 2025

Fortum vil opsnappe halv mio. ton CO2 på Fyn

"Fiasko er ikke en mulighed" for fynsk CCS-eventyr med lang vej til realisering

En række danske CO2-fangere ser flere huller i CCS-strategi

Ny aftale skal gøre den danske Nordsø til europæisk CO2-lager fra 2025 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også