Greenlab-direktør frygter eksodus af grønne danske virksomheder

Der er en voksende risiko for, at vi taber al Danmarks grønne arbejde på gulvet, og virksomhederne flytter sit grønne arbejde til udlandet, hvis politikerne ikke snart accelererer på den grønne dagsorden, lyder det fra adm. direktør i Greenlab Skive.
Adm. direktør i Greenlab Skive Christopher Sorensen er begyndt at råbe højt for at få gang i den grønne omstilling. | Foto: Greenlab/PR
Adm. direktør i Greenlab Skive Christopher Sorensen er begyndt at råbe højt for at få gang i den grønne omstilling. | Foto: Greenlab/PR

Der er masser af gode politiske hensigter, men konkret politisk handling udebliver.

Det mener Christopher Sorensen, der er adm. direktør for den grønne erhvervspark Greenlab Skive. Udmeldingen kommer i kølvandet på virksomhedens årlige "summit", hvor repræsentanter fra den grønne erhvervssektor fra både ind- og udland samledes for at diskutere udfordringer og løsninger inden for grøn teknologi og omstilling.

CleantechWatch møder Christopher Sorensen ved Greenlab Skive, der huser virksomheder som Quantafuel, Stiesdal og Nomi 4s. Her sidder Greenlab-holdet på en gammel gård, som er blevet opkøbt af en landmandsfamilie i forbindelse med den grønne erhvervsparks vokseværk.

"Vi skal have et enstemmigt opråb til politikerne nu, ellers taber vi alt vores grønne arbejde på gulvet," siger Christopher Sorensen og fortsætter:

"Vi risikerer, at det hele ender med at flytte til udlandet, hvor lande som Tyskland, Frankrig og England ikke holder tilbage med at uddele penge til grønne projekter."

Direktøren, der er flyttet fra New York til Skive for at arbejde med den grønne erhvervspark, oplever, at de danske politikere nøler, når det kommer til at sætte målsætninger for at gavne klimaet.

"Når man udskyder at fastsætte en CO2-strategi med to år, som politikerne har gjort, mister man fornemmelsen af, at det haster. Nu står vi et år senere, hvor der atter skal der gå to år igen, før politikerne kan finde ud af, hvad reguleringspolitikken skal være. Det hænger ikke sammen," siger han.

Og den manglende velvilje fra politisk hold betyder, at virksomheder, der arbejder med den grønne omstilling, famler i blinde.

"Nogle virksomheder bygger fabrikker, og vi udbygger også selv med 600.000 kvadratmeter. Vi tror, at der sker noget, som opmuntrer til grøn økonomi, men vi ved det endnu ikke. Der mangler handling, siden målsætning bliver fastsat for et år siden," siger Christopher Sorensen.

Foto: Josephine Buur Bach
Foto: Josephine Buur Bach

Trods den ifølge Christopher Sorensen usikre fremtid for de grønne virksomheder i Danmark, er direktøren fortrøstningsfuld, når det kommer til Greenlab. Erhvervsparken er nemlig opbygget som en klynge, og det betyder, at virksomhederne trods alt er bedre stillet, når de står sammen, mener han.

"Vi er ikke utrygge hos os, men vi er trods alt en matrikel, hvor vi skal forholde os til, hvad vi kan gøre under de forskellige regulativer, og om der bliver mere eller mindre plads under dem," siger Christopher Sorensen.

Opråb

Både ved den seneste summit, som Greenlab afholdt, og i de partnerskaber, Christopher Sorensen har med myndighederne i Danmark, er han begyndt at råbe op om den udfordring, de grønne virksomheder står overfor.

"Jeg har været tilbageholdende længe, men der sker ikke noget, og der er behov for, at der er nogen, der råber op. Jeg begyndt at udtale mig mere og mere – også over for andre partnere, som måske har et talerør mellem regering og fagfolk," siger han.

Dette sker både i et håb om at fremskynde de politiske beslutningsprocesser, men også i håb om at internationalisere Greenlab, da der ifølge Christopher Sorensen ligger masser af potentiale ude i verden, som danske virksomheder kan gøre brug af.

"Vi har brug for alt det, vi kan få at vide for at gøre vores arbejde bedst muligt. Og der er en masse viden i verden, som vi skal trække til, så vi ikke skal starte forfra nogle steder," siger han og fortsætter:

"Det er ofte, at der er et institut eller universitet, som har noget nicheviden, som er helt i top. Og hvis man kan opmuntre andre uden for Danmark til at komme hertil og deltage i den vidensudvikling, så er det er godt tegn for fremtiden," siger han.

Virksomhedernes medansvar

Opråb og ikke mindst handling fra virksomhederne er også vigtigt, hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling. Sådan lød det fra tidligere EU-klimakommissær Connie Hedegaard Connie Hedegaard ved Greenlabs Summit.

"Det kan kun lade sig gøre at få landene til at forpligte sig til mere klimaindsats, hvis løsningerne rent faktisk er derude. Og det er derfor, at det er så vigtigt at skabe og vise løsningerne, altså sørge for, at politikerne kender løsningerne og potentialet," lød det fra hende, da CleantechWatch talte med hende til en snak om klimaets tilstand og virksomhedernes ansvar i forhold til det.

Greenlab-direktøren er til dels enig med hende.

"Jeg vil sige, at der er et medansvar i den kollektive indsats fra virksomhedernes side. Jeg oplever ikke, at vi skal være ambassadører, men at vi i fællesskab skal bidrage til udviklingen," siger han.

Og netop fællesskabet blandt virksomhederne er nøgleordet.

"Der er ikke nogen, der alene kan løfte det: Du kan ikke gå fra olie og gas til grøn energi og cirkulær økonomi uden at alle er med, for så er det ikke cirkulært, men lineært," siger han.

I disse uger, hvor der bliver afholdt klimatopmødet COP26 i Glasgow, deltager Christopher Sorensen også. Her skal han tale og vil desuden forsøge at mobilisere tropperne for at fortsætte den udvikling, han begynder at se iblandt virksomhederne.

"Jeg mærker en kulturændring begynde at ske blandt virksomhederne. Direktørerne vil også kunne gå hjem til børn og børnebørn og vide, at de overleverer en god fremtid til dem," siger han.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie CleantechWatch)

Green Hydrogen Systems sætter nu gang i forsinkede leverancer

Brintbranchens næste kvantespring tages nu i Skive 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også