EnergiWatch

Norsk selskab får Enova-støtte til storskala ammoniakproduktion med Haldor Topsøe

Horisont Energi bliver tildelt 10 millioner NOK af den norske statsejede organisation Enova til at støtte teknologikonceptundersøgelsen til Barents Blue ammoniak-projektet, der har Haldor Topsøe ombord.

Foto: Morten Langkilde/pxml Longyearbyen 11.jpg

Det norske energiselskab Horisont Energi, der pønser på storskala ammoniakproduktion i Finnmark i det nordlige Norge, har nu fået tildelt 10 mio. NOK (7,4 mio. DKK) i støtte fra Enova. Det oplyser Horisont Energi i en meddelelse.

Projektet, der går under navnet Barents Blue, er ifølge Horisont Energi det første store greenfield ammoniakanlæg i Europa og vil omfatte CO2-lagring offshore.

Udviklingen af anlægget bygger på Haldor Topsøes SynCOR Ammonia-teknologi, som gør det muligt for anlægget at omdanne gas til blå ammoniak med næsten nul emissioner.

"Sammen med Haldor Topsøe er vi i færd med at udvikle et markedsledende ammoniakanlæg med hensyn til energieffektivitet og nul CO2-fodaftryk," siger Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen, administrerende direktør for Horisont Energi.

"Der er i øjeblikket ingen store ammoniakproduktionsanlæg i verden, der bruger naturgas med næsten nul kulstofemissioner. Vi er taknemmelige for Enovas støtte til at sætte os i stand til at bryde ny teknologi og baner vejen for en kulstofneutral energifremtid."

Barents Blue-projektet sigter mod at reducere CO2-emissioner gennem hele ammoniakproduktionens værdikæde ved at anvende Haldor Topsøes teknologi i stor skala og anvende gas så tæt som muligt på udvindingsstedet med minimal bearbejdning for at sikre et ubetydeligt CO2-fodaftryk.

Anlægget vil producere mere end 1 million ton blå ammoniak, når det er operationelt i 2025.

Mere fra EnergiWatch

Norsk brintselskab får ny topchef

Elling Nygaard bliver topchef for norske Hydrogen Pro, mens Mårten Lunde træder af året efter børsnoteringen. I september åbnede selskabet sine første danske produktionsfaciliteter.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs