EnergiWatch

Norsk selskab får Enova-støtte til storskala ammoniakproduktion med Haldor Topsøe

Horisont Energi bliver tildelt 10 millioner NOK af den norske statsejede organisation Enova til at støtte teknologikonceptundersøgelsen til Barents Blue ammoniak-projektet, der har Haldor Topsøe ombord.

Foto: Morten Langkilde/pxml Longyearbyen 11.jpg

Det norske energiselskab Horisont Energi, der pønser på storskala ammoniakproduktion i Finnmark i det nordlige Norge, har nu fået tildelt 10 mio. NOK (7,4 mio. DKK) i støtte fra Enova. Det oplyser Horisont Energi i en meddelelse.

Projektet, der går under navnet Barents Blue, er ifølge Horisont Energi det første store greenfield ammoniakanlæg i Europa og vil omfatte CO2-lagring offshore.

Udviklingen af anlægget bygger på Haldor Topsøes SynCOR Ammonia-teknologi, som gør det muligt for anlægget at omdanne gas til blå ammoniak med næsten nul emissioner.

"Sammen med Haldor Topsøe er vi i færd med at udvikle et markedsledende ammoniakanlæg med hensyn til energieffektivitet og nul CO2-fodaftryk," siger Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen, administrerende direktør for Horisont Energi.

"Der er i øjeblikket ingen store ammoniakproduktionsanlæg i verden, der bruger naturgas med næsten nul kulstofemissioner. Vi er taknemmelige for Enovas støtte til at sætte os i stand til at bryde ny teknologi og baner vejen for en kulstofneutral energifremtid."

Barents Blue-projektet sigter mod at reducere CO2-emissioner gennem hele ammoniakproduktionens værdikæde ved at anvende Haldor Topsøes teknologi i stor skala og anvende gas så tæt som muligt på udvindingsstedet med minimal bearbejdning for at sikre et ubetydeligt CO2-fodaftryk.

Anlægget vil producere mere end 1 million ton blå ammoniak, når det er operationelt i 2025.

Mere fra EnergiWatch

Energiø og havvind er et "naturligt gearskifte" for Andel

Andel har aldrig været med til at udviklet en havvindpark, men nu er tiden inde, siger topchef Jesper Hjulmand. Energiselskabets ambitioner om havvind stopper dog ved den danske grænse, da et andelsselskab ikke skal bygge alle mulige mærkelige steder, siger han.

Spirii rejser 70 millioner til ambitiøs vækstplan

Det unge, danske ladeoperatørselskab Spirii har rejst 70 mio. kr. i sin tredje investeringsrunde med Nordic Alpha Partners som ledende investor. Nu skal ambitiøs vækstplan accelereres i Danmark og Europa.

Energi Danmark vil sælge PPA'er til mindre selskaber

Med et nyt produkt vil Energi Danmark pulje mindre virksomheder, så de kan finansiere ny vedvarende energi gennem en PPA. Den første aftale er allerede indgået med kølevirksomheden Claus Sørensen A/S og European Energy, der opfører to nye solcelleparker.

Vejrspecialister og problemejeren Ørsted vinder innovationspris

Energy Cluster Danmark overrækker årets innovationspris til projektet Euro Grid, der er en platform, som strømliner vejr- og energidata på tværs af landegrænser. Planen er nu at udrulle projektet i hele Europa, hvor der er potentiale for besparelser på op til 300 mio. kr.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs