Novozymes: Umuligt at forudsige coronapåvirkningen lige nu

Topchefen hos Novozymes, Ester Baiget, siger at det er umuligt at forudsige, hvordan coronakrisen kommer til at udvikle sig. Derfor har selskabet droppet sine forventninger for året.
Foto: NOVOZYMES
Foto: NOVOZYMES
AF RITZAU FINANS

Enzymkoncernen Novozymes har haft en god start på året, men det globale udbrud af coronavirus skaber for stor usikkerhed til, at selskabet kan holde fast i de tidligere udmeldte forventninger til hele året.

Derfor har det danske selskab tirsdag formiddag suspenderet sine forventninger til 2020, efter at Novozymes oplevede stærk organisk salgsvækst i de første tre måneder af året.

"Hvis der er nogen i verden, som kan forudsige fremtiden, og hvor længe og i hvilket omfang Covid-19 vil påvirke samfundet, ville jeg straks bede om at komme i kontakt med den person. Jeg vil på ingen måde sætte mig selv i en position, hvor jeg prøver eller forestiller at være den person."

"Det, vi gør hos Novozymes, er at være i stand til at reagere hurtigt på den usikkerhed, som fremtiden bringer. Og det er det, som jeg kan forpligte mig til. Jeg forpligter mig til fortsat at sikre vores medarbejderes sikkerhed, at gøre alt, hvad der er muligt i det nuværende miljø, og at omfavne de begrænsninger, vi oplever lige nu. Det er den usikkerhed og den volatilitet, vi har lige nu," siger Ester Baiget, der er administrerende direktør hos Novozymes, til Ritzau Finans.

Året startede med en stærk efterspørgsel

Til gengæld viser de foreløbige salgstal ganske tydeligt, at Novozymes kom godt fra start i 2020.

I januar, februar og marts oplevede selskabet samlet set en organisk salgsvækst på 10 pct. Det er en markant fremgang fra et minus på 4 pct. i samme periode af 2019, ligesom det også er en del højere end enzymkoncernens nu tidligere forventning om at ramme en organisk salgsvækst på 1-5 pct. for hele året.

"Vi startede godt med en meget stærk efterspørgsel, vi har også udnyttet vores momentum, og det er langsomt, gnidningsfrit og effektivt gået fremad med implementeringen af vores strategi. Der er en masse ting, som hjælper," siger Ester Baiget.

"Vi har også arbejdet på at drage fordel af de forandringer og dynamikker, som vi ser i det nuværende miljø, der er udløst af den volatilitet, som coronavirusudbruddet har skabt, ved at reagere på dem. Det er det, der har drevet udviklingen."

I stort set alle forretningsområder oplevede Novozymes en stor fremgang i årets første kvartal, men i divisionen, der går under navnet "Tekniske og farma", faldt salget organisk med 10 pct. i perioden.

"Den division er stærkt eksponeret mod tekstilindustrien i eksempelvis Kina, som har været kraftigt påvirket af Covid-19," siger Ester Baiget.

Ændrede forbrugsvaner og køb til lagre

Omvendt har Novozymes oplevet et stærkt momentum i andre forretningsområder - herunder i selskabets største division, som omfatter salg af enzymer til vaskemidler og mikroorganismer til rengøringsløsninger. Her blev den organiske salgsvækst opgjort til 11 pct. i kvartalet.

Det samme var tilfældet for forretningsområdet for enzymer til føde- og drikkevareindustrien og for bioenergidivisionen.

"Der har været positivt momentum og yderligere salgsmuligheder inden for vaskemidler og føde- og drikkevarer på grund af ændrede dynamikker hos forbrugerne. Enten fordi folk vasker deres tøj mere, oftere eller med produkter af højere kvalitet eller ved at købe ind, så de er sikre på at have de produkter, de har brug for på lager," siger Ester Baiget.

"Der er også ændringer i forbrugsvanerne og den måde, vi spiser på. Vi går ikke på restauranter, men bliver hjemme. Det har også betydning for den type varer, som vi forbruger. Vi ser eksempelvis en stigende tendens inden for industrielt produceret brød," tilføjer hun.

Novozymes skriver selv i tirsdagens meddelelse, at det på nuværende tidspunkt er uklart, præcist i hvilket omfang den stigende efterspørgsel skyldes en kombination af slutbrugernes øgede efterspørgsel og forbrugernes kortsigtede køb til lager.

Hen mod afslutningen på første kvartal har Novozymes også set tegn på, at bioenergiforretningen bliver negativt ramt af virusudbruddet, der kan mindske efterspørgslen efter benzin og ethanol i USA.

Selskabet forventer samtidig, at salgsvæksten inden for vaskemidler og føde- og drikkevarer vil være stort set uændret for helåret, men at divisionerne vil opleve øget volatilitet.

Startede som topchef i februar

Ester Baiget startede som topchef hos den danske enzymkoncern i februar, og hendes første to måneder på chefkontoret har dermed været præget af stor usikkerhed og forandrede arbejdsvilkår som følge af virusudbruddet.

"Vi lever i en meget volatil og uforudsigelig verden og i en verden, der lige nu påvirker livet meget markant for mennesker over hele verden. Jeg ser bare mig selv som en af dem, der er påvirket af Covid-19 på den ene eller anden måde. Der er mennesker, som lige nu skal blive hjemme og som skal passe børn. Der er mennesker, hvis helbred er i fare, og som mister venner, familiemedlemmer og andre, de har kært," siger direktøren og tilføjer:

"For mig betyder det bare, at jeg lige var startet som administrerende direktør for et selskab, og pludselig er hele verden vendt op og ned. Det er, hvad det er. Det var selvfølgelig ikke planlagt, og det var ikke en vision. Det er bare, sådan det gik. Jeg vil dog sige, at det har været en meget specielt måde at lære Novozymes-teamet at kende på. Kriser kan bringe det bedste og det værste frem, og det har været skønt at se den indsats, som medarbejderne og organisationen har ydet, og hvordan de har tilpasset sig det nuværende miljø."

Hun fortæller også, at alle selskabets produktionsfaciliteter fortsat kører globalt, og at Novozymes har indført tiltag, der skal sikre medarbejdernes helbred.

Corona får også Novozymes til at sløjfe forventningerne 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også