En del af Watch Medier

EnergiWatchlørdag28. januar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Energiselskaber
  • Olie & Gas
  • Renewables
  • Cleantech
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Energiselskaber
  • Olie & Gas
  • Renewables
  • Cleantech
  • Politik & Markeder
  • English
21.04.2017kl. 12.07

Tre ud af fem danskere vil have flere vindmøller på hjemegnen

Den lokale opbakning til at opstille nye vindmøller i Danmark er markant større end modstanden, viser en ny meningsmåling. Det får Vindmølleindustrien til at kritisere kommunalpolitikerne for at lytte for ensidigt til vindmøllekritikere frem mod kommunalvalget i november. Anklagen afviser man hos KL.
Foto: PR.
af MATHIAS ØRSBORG JOHANSEN

Når kommuner i det meste af landet har droppet at stille flere vindmøller op, så er det ikke en tilgang til den grønne energiform, flertallet af danskerne står inde for.

I en meningsmåling foretaget af analysebureauet Wilke for EnergiWatch svarer næsten 60 pct. af de adspurgte, at de er "helt enige" eller "enige" i, at der gerne må installeres flere vindmøller i den kommune, de bor i.

Bare 12 pct. angiver, at de er "uenige" eller "helt uenige" i udsagnet.

Det er med til at trække fronterne op i en ophedet debat, hvor udbygningen af landvindmøller herhjemme ifølge repræsentanter i industrien er ved at gå i stå. At et flertal ønsker flere anlæg bør få kommunalpolitikerne til at gentænke indsatsen, mener administrerende direktør hos interesseorganisationen Vindmølleindustrien, Jan Hylleberg.

"Tallet bekræfter, at der generelt er meget stor opbakning til landvindmøller i Danmark, og derfor er det uhyre vigtigt, at kommunerne tager spørgsmålet op og får en ordentlig debat. Den senere tid har der tegnet sig et billede af, at man ikke vil den debat, og det er meget betænkeligt," siger han.

Styrelser vil undersøge støj fra vindmøller

Kommuner dropper høringer

Alene i år har kommunalbestyrelserne i Viborg, Tønder og Esbjerg besluttet sig for at bremse nye projekter, endnu inden de er blevet sendt i offentlig høring. Det er sket med begrundelsen om, at den folkelige modstand har været så kraftig, at en høring ville være meningsløs. En lang række kommuner i Nordsjælland ønsker heller ikke nye møller, og i Ringkøbing/Skjern, en af de største vindkommuner herhjemme, vil man lukke permanent for nye vindmølleområder, blandt andet fordi projekterne møder lokal modstand.

Fire ud af fem vindmøller på land kan fjernes

OM MENINGSMÅLINGEN

Wilke har spurgt 1023 personer i et repræsentativt udsnit af danskerne om, hvor enige eller uenige de er i fgl. spørgsmål:

  • Der må gerne installeres yderligere vindmøller i den kommune, jeg bor i (Helt enig, 22,1%, Enig 36,7%, Neutral 19,8%, Uenig 5,6%, Helt uenig 6,6%, Ved ikke 9,1%)
  • Hvor enig er du i dette udsagn: Der må gerne installeres en eller flere vindmøller fem kilometer fra mit hjem (Helt enig, 21,3%, Enig 37,0%, Neutral 17,1%, Uenig 8,1%, Helt uenig 9,1%, Ved ikke, 7,4%)
  • Hvor enig er du i dette udsagn: Der må gerne installeres en eller flere vindmøller en kilometer fra mit hjem (Helt enig, 13,8% Enig, 19,9%, Neutral 20,3%, Uenig 15,6%, Helt uenig, 21,2%, Ved ikke 9,2%)

Den statistiske usikkerhed betyder, at svarende kan ligge inden for mellem to og tre pct. points plus/minus.

Meningsmålingen viser også, at cirka. 58 pct. ikke ser noget problem i at få vindmøller sat op fem kilometer fra eget hjem, og 33,7 pct. kan godt tåle at få vindmøller en kilometer væk. I sidstnævnte spørgsmål svarer lidt flere - 36 pct. - at de ikke ønsker dem sat op. På grund af den statistiske usikkerhed kan det dog være svært at konkludere, at den ene gruppe reelt er større end den anden.

Dermed tegner der sig to omtrent lige store grupper i det spørgsmål.

Det får også Vindmølleindustrien til at beskylde politikerne for at lytte for meget på vindmøllemodstanderne.

"Overordnet viser tallene, at der er forkert, når kommunerne opfatter det sådan, at der er en bred modstand mod vindmølleprojekterne. Det er faktuelt ikke rigtigt," siger Jan Hylleberg.

Nordsjælland er for 'følsomt' til landmøller

"Vi skal lytte mest til dem, der bor tæt på"

En af dem, der oplever modstanden, er Koldings borgmester Jørn Pedersen (V).

Han er også formand for KLs udvalg for teknik og miljø, og han siger, at kommunerne gør klogt i at lytte mere til dem, der skal bo tæt nye anlæg.

"Det gør vi, sådan har vi altid gjort, og det vil vi blive ved med. Omvendt er det jo rigtigt, at vi somme tider skal skære igennem og træffe en beslutning, uanset om den kan være upopulær," forklarer han.

Danmarks største vindkommune vil lukke permanent for nye projekter

Kortet herunder viser, hvor de vindmøller, som er i drift i dag, er placeret, og hvornår de er blevet tilsluttet nettet. Artiklen fortsætter under kortet.

Opgørelsen medregner ikke husstandsvindmøller på 25 kw eller derunder. KILDE: Energistyrelsens Stamdataregister for vindmøller.

Det undrer ikke ham, at der tilsyneladende er større lokal opbakning til vindmøller end modstand.

"Hvis jeg tager min egen kommune, Kolding, så vil jeg tro, at det er langt de fleste inde i byen, som vil mene, at vi sagtens kan have flere vindmøller i kommunen. Men de kan ikke se eller høre dem, så selvfølgelig lytter vi mere i de områder, som skal leve med eksempelvis vindmøller," siger Jørn Pedersen.

"Vælger vi så at skære igennem, så bliver vi jo beskyldt for slet ikke at lytte," siger han.

Han anerkender, at spørgsmålet om den grønne energi kan blive et tema, når alle de danske kommunalpolitikere skal på valg den 21. november i år. Her mener han dog, at debatten kan få mange udformninger.

"Jeg tror, at debatten bliver, om vi stadig vil nogle reelle forbedringer, men debatten kan få mange andre ben at gå på end bare vindmøller. Det kan være energieffektiviseringer, biogas og ting, som relaterer sig til trafik og så videre, " siger han.

"Forskrækkeligt" eller "succeshistorie"

For nylig kunne EnergiWatch offentliggøre en tælling af, hvor mange danskere, som i dag bor tæt på vindmøller. Her fremgik det, at lige omkring 10.000 danske ejendomme ligger tæt på en eller flere anlæg i dag.

Hver tredje danske vindmølle har ingen naboer

Det fik også holdningsskellene trukket op.

Foreningen Naboer til Kæmpevindmøller kaldte tallet "forskrækkeligt", mens tilhængere af landvindmøller omtalte analysen som en "succeshistorie."

(Rettet 18/12-2017: Det fremgik tidligere af denne artikel, at Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller "arbejder for at fortsætte vindudbygningen til vands og ikke til lands." Dette afspejler ikke foreningens formål. Sætningen er derfor udgået i denne version af artiklen.)

Kortet herunder viser, hvor mange naboer hver enkelt dansk vindmølle har.

Se kortet i fuld størrelse her.

Halvdelen af alle nye møller er fordelt på tre kommuner

Kirken mister vetoret i vindmøllesager

Relaterede artikler:

  • Foto: GE

    Nordsjælland er for 'følsomt' til landmøller

  • Foto: Frank Boutrup Schmidt/Vestas

    Fire ud af fem vindmøller på land kan fjernes

  • I 2014 blev de 22 møller på Nørhede-Hjortmoseparken indviet. Lignende scenarier skal ikke ses fremover, mener kommunens politikere. | Foto: Vestas

    Danmarks største vindkommune vil lukke permanent for nye projekter

    For abonnenter

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Jonathan Damslund
Politik & Markeder

Regeringen tager blidt på sort energi i Nordsøen af frygt for retssag

De danske fossile energiselskaber beskattes så lidt som muligt ifølge EU’s forordning om det solidaritetsbidrag, fordi regeringen ikke ønsker et kompensationskrav. 
  • EL melder sig i kritikken af lovforslag omkring ekstraordinære overskud
  • SF er stærkt kritisk over dansk udmøntning af EU’s profitlofter

For abonnenter

Foto: Thomas Borberg
Politik & Markeder

Organisationer: Adgang til kritiske materialer er afgørende for den vedvarende økonomi

Foto: Ox2
Renewables

OX2 udvikler 1,4 GW finsk havvind

For abonnenter

Foto: PR/Semco Maritime
Energiselskaber

Semco lander ny kontrakt med Equinor

Foto: Jens Dresling
Renewables

Grønne investeringer matchede i 2022 for første gang de sorte

Foto: motie.go.kr
Renewables

Vestas lider under uholdbart dyre fejl

For abonnenter

Læs også

Producenter af strøm skal beskattes af den indtjening, som overstiger et prisloft på 180 euro per megawattime. Til gengæld ser mellemhandlerne på det danske elmarked ud til at slippe. | Foto: Jens Dresling
Energiselskaber

Elmarkedets stenrige mellemhandlere står til at slippe for indgreb mod tårnhøje profitter

EU-landene har besluttet at opkræve ekstraordinært høj indtjening fra energiselskaber, der har tjent stort på energikrisen. Alligevel ser de danske mellemhandlere ud til at kunne beholde deres ekstraordinære indtjening.

For abonnenter

Foto: Jens Dresling
Politik & Markeder

Skatteminister ærgrer sig: Elmarkedets mellemhandlere kan beholde deres ekstraordinære overskud

Regeringen forventer at opkræve 400 mio. kr. i overnormal indtjening hos landets elproducenter. Til gengæld slipper mellemhandlerne trods udsigt til rekordregnskaber på stribe.

For abonnenter

Foto: motie.go.kr
Renewables

Vestas lider under uholdbart dyre fejl

For tolvte kvartal i træk ligger mølleproducentens andel af garantihensættelser højere end målet. Det kan vi ikke leve på, erkender topchef.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Grønne investeringer matchede i 2022 for første gang de sorte – 14.54
  • Regeringen tager blidt på sort energi i Nordsøen af frygt for retssag – 27. jan.
  • Borr Drilling rejser 400 mio. dollar til at indfri gæld – 27. jan.
  • Semco lander ny kontrakt med Equinor – 27. jan.
  • Organisationer: Adgang til kritiske materialer er afgørende for den vedvarende økonomi – 27. jan.
  • Mærsk Supply Service indgår kontrakt til brasiliansk projekt – 27. jan.
  • Chevron leverer rekordoverskud i fjerde kvartal – 27. jan.
  • OX2 udvikler 1,4 GW finsk havvind – 27. jan.
  • EL melder sig i kritikken af lovforslag omkring ekstraordinære overskud – 27. jan.
  • Vestas lider under uholdbart dyre fejl – 27. jan.
  • SF er stærkt kritisk over dansk udmøntning af EU’s profitlofter – 27. jan.
  • Branchedirektør kalder udspil om solidaritetsbidrag for ”en skidt model” – 27. jan.
  • Green Power Denmark: Elloftet er et skræmmeeksempel på paniklovgivning – 27. jan.
  • Skatteminister ærgrer sig: Elmarkedets mellemhandlere kan beholde deres ekstraordinære overskud – 27. jan.
  • OK-koncernen opkøber aarhusiansk el-selskab – 27. jan.
Flere nyheder

Job

  • Struktureret projektansvarlig til tilslutning af vedvarende energi I den grønne omstilling

  • Økonom til transfer pricing

  • Stærkstrømsingeniør til grønne reinvesteringsprojekter

  • Planlægger - Denmark

  • Projektledelse af myndighedsprocesser i store havvindsprojekter

  • Electrical Engineer specialised in PV systems

  • Financing Associate

  • Porteføljeanalytiker til Energihandel

  • Strategisk Forretningsudvikler til CO2- og brintinfrastruktur

  • Ingeniør til energioptimering

  • Ingeniør eller maskinmester til den grønne omstilling

  • Asset Manager (Denmark) – vær med til at drive fremtidens energiprojekter

  • EL- og Instrumenteringsingeniør (E&I) - Nyuddanet eller med få års erfaring

  • Projektleder - AURA Installation

  • Director - Project Management (DK)

  • Mechanical Engineer

  • PV Project Design & Development Engineer, EPC

  • Bliv en del af at skabe energi til tiden – som Senior Proceskonsulent hos Energinet

  • Områdechef til Forsyningsstrategi Energi i Hovedstaden

  • Bæredygtigheds-lead på henholdsvis energiø Bornholm og energiø Nordsøen

Se flere jobs

Watch Job

  • Business Intelligence Specialist

  • Business Controller til DAHL Advokatpartnerselskab i Jylland

  • Centerdirektør til Sønderborg

  • Revisor med minimum et par års erfaring

  • Regnskabs-/økonomichef

Se flere jobs

Job

  • Struktureret projektansvarlig til tilslutning af vedvarende energi I den grønne omstilling

  • Økonom til transfer pricing

  • Stærkstrømsingeniør til grønne reinvesteringsprojekter

  • Planlægger - Denmark

  • Projektledelse af myndighedsprocesser i store havvindsprojekter

  • Electrical Engineer specialised in PV systems

  • Financing Associate

  • Porteføljeanalytiker til Energihandel

  • Strategisk Forretningsudvikler til CO2- og brintinfrastruktur

  • Ingeniør til energioptimering

  • Ingeniør eller maskinmester til den grønne omstilling

  • Asset Manager (Denmark) – vær med til at drive fremtidens energiprojekter

  • EL- og Instrumenteringsingeniør (E&I) - Nyuddanet eller med få års erfaring

  • Projektleder - AURA Installation

  • Director - Project Management (DK)

  • Mechanical Engineer

  • PV Project Design & Development Engineer, EPC

  • Bliv en del af at skabe energi til tiden – som Senior Proceskonsulent hos Energinet

  • Områdechef til Forsyningsstrategi Energi i Hovedstaden

  • Bæredygtigheds-lead på henholdsvis energiø Bornholm og energiø Nordsøen

Se flere jobs

Kolofon

EnergiWatch
Søg

Sektioner

  • Energiselskaber
  • Olie & Gas
  • Renewables
  • Cleantech
  • Politik & Markeder
  • English
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Maz Plechinger

mp@energiwatch.dk

Tlf.: +45 3330 8323

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7448

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7448

Job

Abonnement

Prøv EnergiWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

energiwatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7448

Læs mere om abonnement her

Adresse

EnergiWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8320

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © EnergiWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
EnergiWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge