EnergiWatch

Vestas bekymret for sidste års næststørste marked

Den polske regering vil til stor ængstelse for industrien standse udbygningen af vindkraft ved blandt andet at kræve de store vindmøller isoleret.

Foto: Vestas

Med sine godt 300km2 er Polen et stort land. Men alligevel kan der blive pladsmangel, såfremt den nationalkonservative polske regering får vedtaget sit seneste lovforslag om vindmøller. For det indeholder det samme krav, der også kendes fra den tyske delstat Bayern, om at afstanden til nærmeste beboelse mindst skal være 10 gange længden af vindmøllen - målt fra vingespidsen.

Nye polske vindregler kan sende mølleejere i fængsel

Sammen med blandt andet krav om gebyrer til staten på op mod to pct. af vindparkernes investeringsværdi risikerer det at tage pusten fuldstændig fra det marked, der med 1,26GW ny kapacitet sidste år var blandt de absolutte nøglemarkeder i Europa. Ikke mindst for Vestas, hvor Polen sågar overhalede Tyskland som det næststørste marked med installationer på 774MW.

Disse lande sikrede Vestas rekordår

Den europæiske vindmølleorganisation (EWEA) har da også udtrykt stor harme over den nye polske regerings tiltag. Men nu ytrer selv vindmølleproducenterne - om end i noget mere diplomatiske toner end deres interesseorganisation - kritik af de drakoniske stramningsforslag.

"Vi har nok vindkraft"

"Vi er bekymret over forslagene om vindinvesteringer, men vi er rede til at tage dialogen," siger Vestas' nordeuropæiske chef således til Recharge under den aktuelle vindmøllekonference, der afholdes i Polen.

Også GE udtrykker sagte sin vurdering af vigtigheden i politisk stabilitet og støtte. Den polske regering påtænker angiveligt at indføre nogle af stramningerne med tilbagevirkende kraft.

I virkeligheden er gennemsigtigheden fra den polske regering dog nok relativt stor. Den har således på intet tidspunkt lagt skjul på, at den hellere vil støtte landets nødlidende kulindustri, der lider under lav effektivitet og ditto efterspørgsel, end den grønne energi.

"Vi har allerede nok, og yderligere vindkraft vil blot koste skatteyderpenge i subsidier," konstaterede Polens viceenergiminister Andrzej Piotrowski således til Montel under konferencen.

Sådan klarede Vestas sig i Europa i 2015

EWEA venter dyk i det europæiske vindmøllemarked

Forsiden lige nu

Aker BP finder mere olie end ventet i Nordsøen

Oliefeltet Frosk i den norske del af Nordsøen kan indeholde helt op til 60 mio. tønder olieækvivalenter, lyder det fra Aker BP, som næsten er færdig med boringen af en udforskningsbrønd.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere