EnergiWatch

Klimachef: Trump vil give USA diplomatiske tæsk

USA vil løbe ind i store diplomatiske øretæver, hvis en kommende præsident trækker sig fra klimaaftalen i Paris, som Donald Trump ønsker det, siger Obamas chefforhandler.

Foto: Stephen B. Morton/AP/POLFOTO/news

USA kan løbe ind i store problemer, hvis landet trækker sig fra klimaaftalen, der blev aftalt i Paris i december, men som har fået hårde ord med på vejen af de republikanske præsidentkandidater.

Sådan lyder vurderingen fra Todd Stern, USA's chefforhandler på klimaområdet:

"Paris er en aftale med så bred accept og støtte rundt om i verden fra lande af alle størrelser og i alle regioner, og Paris var i sig selv en milepæl - en hårdt kæmpet og hårdt vundet - aftale, så hvis USA vender rundt og siger; "Vi trækker os fra Paris" vil det uundgåeligt give landet et diplomatisk blåt øje," sagde Todd Stern ifølge Businessgreen.com ved et møde i Bruxelles.

Todd stern-version3.jpg

Todd Stern

Han nævnte, at da den daværende præsident George Bush i 00'erne trak USA ud af Kyoto-protokollen, skabte det også diplomatiske spændinger. De vil dog ifølge Todd Stern blegne i forhold til de problemer, som USA vil løbe ind i, hvis amerikanerne dropper Paris-aftalen, som er en langt mere stærk aftale.

Det er republikanske præsidentkandidater som bl.a. Ted Cruz og den kontroversielle Donald Trump, som har luftet ideen om, at USA skal droppe klimaaftalen. Trump udtalte i forbindelse med klimatopmødet i Paris, efter at præsident Obama havde talt i den franske hovedstad om behovet for en global klimaaftale, at "det var en af de dummeste udtalelser, jeg nogensinde har hørt."

Ifølge Businessgreen er der i EU-kredse stor bekymring for, at en af disse kandidater vinder valget til november, og hvad der vil ske, hvis de dropper klimaaftalen. F.eks. frygtes det, at andre store lande som f.eks. Kina kunne finde på at spring fra.

"Alle ønsker at være sikker på, at vi ikke bliver ladt alene i stikken med en aftale, som vi alle forhandlede sammen," siger en kilde til nyhedssitet, som er en del af The Guardian.

Obama vil fordoble forskningen i grøn energi

Christiana Figueres stopper som FN's klimachef

Prisen på CO2-kvoter sendt til tælling

Siemens vinder ordre på 53 MW i Skotland

Forsiden lige nu

Aker BP finder mere olie end ventet i Nordsøen

Oliefeltet Frosk i den norske del af Nordsøen kan indeholde helt op til 60 mio. tønder olieækvivalenter, lyder det fra Aker BP, som næsten er færdige med boringen af en udforskningsbrønd.

Australsk TDC-bejler driver teleinfrastruktur flere steder i verden

Danske pensionskasser fortæller, at de vil købe TDC sammen med australske Macquarie, fordi den australske kapitalbank har "stor ekspertise" inden for infrastruktur. En gennemgang viser, at investeringsbanken er engageret i ni relevante selskaber, hvoraf TDC kender det ene særdeles godt.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere