EnergiWatch

Hackere lammer ukrainsk elnet

I et voldsomt cyberangreb er det lykkedes for ukendte hackere at lamme store dele af det ukrainske elnet.

Foto: Atlas Copco

For første gang er det lykkedes for en gruppe af hackere at lamme dele af et nationalt elnet. Det oplyser de ukrainske myndigheder, efter et cyberangreb den 23. december efterlod et ukendt antal elkunder uden strøm. Det skriver Financial Times.

Angrebet fandt sted mod en række ukrainske elselskaber, og ramte blandt andet millionbyen Ivano-Frankivsk, der har 1,4 mio. indbyggere. Her var en stor del af kunderne uden strøm i flere timer den 23. december.

De ukrainske myndigheder har anklaget Moskva for at stå bag angrebet - beskyldninger der dog ikke er blevet kommenteret af russerne. Men tilsyneladende har hackerne benyttet sig af en såkaldt malware ved navn BlackEnergy, der tidligere er blevet brugt af russiske hackere mod vestlige energiselskabet - dog uden held.

Hackerangrebet har tilsyneladende primært haft som mål at skade softwaresystemerne hos de ramte elselskaber - intet tyder på, at der er blevet forsøgt stjålet oplysninger, skriver Financial Times.

Flere vestlige eksperter har længe advaret mod, at netop energiinfrastruktur kan blive et mål for fjendtligtsindede hackerangreb, og en række systemoperatører - herunder Energinet.dk - har intensiveret arbejdet med at øge datasikkerheden.

Energinet.dk: Vi kan ikke købe os til bedre it-sikkerhed

Dansk Energi: Der er behov for bedre it-sikkerhed

Forsiden lige nu

Aker BP finder mere olie end ventet i Nordsøen

Oliefeltet Frosk i den norske del af Nordsøen kan indeholde helt op til 60 mio. tønder olieækvivalenter, lyder det fra Aker BP, som næsten er færdige med boringen af en udforskningsbrønd.

Australsk TDC-bejler driver teleinfrastruktur flere steder i verden

Danske pensionskasser fortæller, at de vil købe TDC sammen med australske Macquarie, fordi den australske kapitalbank har "stor ekspertise" inden for infrastruktur. En gennemgang viser, at investeringsbanken er engageret i ni relevante selskaber, hvoraf TDC kender det ene særdeles godt.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere