EnergiWatch

Hurtig energiaftale er urealistisk - kan forsinke nye havmølleparker

Det bliver stort set umuligt at lande en energiaftale på den her side af sommerferien. Sådan lyder det fra en række kilder med indsigt i de igangværende forhandlinger. I værste fald kan det udskyde nye havvindmølleparker til 2025, advarer Dansk Energi.

Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt må væbne sig med tålmodighed. En ny energiaftale bliver svær at få på plads inden sommerferien, lyder det fra flere kilder. Foto: Emil Hougaard/Ritzau Scanpix

Regeringen med energiminister Lars Christian Lilleholt (V) i spidsen og de andre partier på Christiansborg ser ud til at være for langt væk fra hinanden, til at det er muligt at lande en energiaftale inden sommerferien.

Det fortæller en række kilder med indsigt i de politiske forhandlinger til Energiwatch.

Dermed vil en aftale om bl.a. antallet af nye havmølleparker, en lempelse af elafgiften og støtte til biogas med stor sandsynlighed blive skubbet til efter sommerferien.

Udsigten til at skulle vente på afklaring bliver mødt med bekymring fra Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi.

"Alle, der holder af Danmark som grøn førernation, bør være dybt nervøse ved, at vi kigger på en forhandlingssituation, der er så urimeligt fastlåst," siger Lars Aagaard og fortsætter:

"Det er et meget stort problem, at energiforhandlingerne ser så svære ud. Jeg er rigtig bekymret for, at det ikke lander inden sommerferien. Jeg udelukker ikke, at partierne kan overraske positivt, selvom nogle siger til mig, at den forestilling er grænsende til naiv."

Kan udskyde havmølleparker

Det er ikke ligegyldigt for energibranchen, om en energiaftale lander nu eller senere. Især hvis forhandlingerne i efteråret bliver forstyrret af blandt andet finanslov og opvarmning til det folketingsvalg, der kommer om senest et år.

Hvis en ny energiaftale om opsættelse af mellem en og tre nye havvindmølleparker ikke falder på plads i løbet af 2018, så vil det ifølge Dansk Energi betyde, at der ikke bliver sat nye parker op på denne side af 2025.

For det andet kan det ramme fjernvarmeindustrien, der i dag får 2 mia. kr. i et såkaldt grundbeløb til naturgasfyrede, decentrale kraftvarmeværker. Grundbeløbet udløber nemlig til nytår. Så hvis en ny aftale ikke er på plads i løbet af i år, vil det betyde store prisstigninger på fjernvarme flere steder.

Som en tredje stor knast udløber den nuværende aftale om energieffektiviseringer i 2020. Derfor vil det for branchen være godt at vide i god tid, hvordan en ny aftale skrues sammen, så det er til at forudse, hvad der skal investeres i, påpeger Dansk Energi.

Pengene splitter

Ifølge Energiwatchs oplysninger er det i høj grad finansieringen af fremtidens grønne omstilling, der splitter partierne på Christiansborg.

Efter at partiformændene Mette Frederiksen (S) og Kristian Thulesen Dahl (DF) i sidste uge meldte ud, at de ikke vil være med til at bruge penge fra det såkaldte økonomiske råderum til at finansiere den grønne omstilling, så er optimismen for en hurtig aftale dalet.

Det økonomiske råderum er groft sagt de penge, der kommer ekstra ind i statskassen de kommende år på grund af allerede gennemførte reformer.

Derudover vil Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten give bilejerne en mindre kompensation end regeringen, når en ny beregningsmetode fra EU om bilers miljøbelastning bliver rullet ud, og som i udgangspunktet vil øge afgiften på biler.

Især Liberal Alliance har svært ved at sluge denne del, da det i høj grad eller måske endda vil overstige de afgiftslettelser, som bilejerne ad tre omgange har fået de seneste år som følge af Liberal Alliances krav om nedsættelser af registreringsafgiften.

DF: Større aftale efter sommerferien

Afstanden mellem partierne så tæt på sommerferien gør, at René Christensen, finansordfører i Dansk Folkeparti, mener, at regeringen enten skal lave en lille aftale nu, eller have tålmodighed og lave en større aftale efter sommerferien.

"Man kan godt nå at lave en aftale inden sommerferien, men så bliver det en lille aftale. Vi er også villige til at vente til efter sommerferien, så vi kan finde noget mere finansiering. Så den ligger på regeringens banehalvdel, om det skal lukkes nu, eller om vi skal finde noget mere økonomi efter sommerferien og lave en større aftale," siger René Christensen.

Kan du forstå, hvis energibranchen er frustreret over, at der ikke sker noget?

"Ja, det kan jeg sagtens forstå. Men hvis vi lander en aftale i næste uge, der kun sætter 400 mio. kr. af til grøn omstilling, så vil den samme branche sige, at det er det samme som ingenting. Så det kan være, at branchen har en interesse i, at det bliver efter sommerferien, og det så kan blive noget større," siger René Christensen.

Frygter valgkampstaktik

Lars Aagaard fra Dansk Energi frygter dog, at hvis partierne ikke kan blive enige nu, så kan de heller ikke blive enige efter sommerferien, fordi der begynder at gå for meget valgkamp i forhandlingerne.

"Hvis interessen for at lande en aftale ikke er der før sommerferien, så vokser risikoen for, at der ikke kommer en aftale på den her side af et valg betragteligt. Så taler vi ikke om en lille udskydelse. Så risikerer vi at være helt henne i midten eller slutningen af 2019, før der er et forlig. Det vil være en meget alvorlig situation," siger Lars Aagaard.

Liberal Alliances energiordfører, Carsten Bach, er "fortrøstningsfuld" omkring, at forhandlingerne om en ny energiaftale vil fortsætte op til sommerferien. Han mener dog, at Socialdemokratiet må "besinde sig," når det kommer til finansieringen, hvis det skal kunne lade sig gøre at lande en bred aftale.

"Vi håber, at Socialdemokraterne besinder sig og vil være med til at lave en finansieret grøn omstilling, så det ikke bare hænger i det uvisse, hvordan pengene skal skrabes hjem."

Tror du på, at man kan lave en energiaftale på den her side af sommerferien?

"Jeg er fortrøstningsfuld omkring, at forhandlingerne fortsætter løbende. Både i denne og næste uge. Så må vi se, om Socialdemokraterne besinder sig," siger Carsten Bach.

Joel afviser kritik

Socialdemokratiets energiordfører, Jens Joel, mener dog ikke, at partiet skal besinde sig. Det er nærmere regeringen, der må sørge for at få en anden finansiering på bordet:

"Det handler ikke om, at vi skal besinde os. Det handler om, at regeringen skal skrue op for ambitionerne og ned for skattelettelserne," siger Jens Joel og fortsætter:

"Jeg håber, vi stadig kan lande en aftale inden sommerferien. Men det kræver, at regeringen er villig til at rykke sig både politisk, og måden aftalen skal finansieres på."


Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere