EnergiWatch

Skandaleselskab taber 67,5 milliard på et kvartal

Midt i millionstore demonstrationer og vaklende præsidentembeder præsenterer brasilianske Petrobras sit største underskud nogensinde.

På en eller anden måde er der noget lidt befriende ved Petrobras' regnskab for fjerde kvartal og året 2015. Nuvel, det er et miserabelt regnskab med et uovertruffet stort tab på 36,9 mia. real (67,5 mia. kr.) for kvartalet og næsten enslydende 34,8 mia. real (63,7 mia. kr.) for året. Men selv om det er historisk stort og næsten to tredjedele større end samme periode sidste år, så er årsagerne i det mindste hverdagsagtige:

Den lave oliepris. Faldende indtægter Nedskrivninger på aktiver og investeringer for 49,7 mia. real (90,1 mia. kr.) i hovedsagligt E&P, undersøgning og udvikling.

Beløbet på sidstnævnte er ganske vist noget voldsomt i de fleste målestokke. Men taget i betragtning de øvrige afledte resultater af Petrobras' ageren - og især andres ageren på det statsejede brasilianske olieselskabs vegne - skal der meget til at overraske. For det virkelig groteske udspringer af det, der også er anledningen til 6,2 mia. real (11,3 mia. kr.) af nedskrivningerne i 2015:

Korruptionen. Det tilsyneladende altfortærende system af bestikkelse og returkommissioner, der over de seneste snart to år er blevet optrævlet med den ene tråd trukket længere ind i det brasilianske magtsystem end den forrige.

Fem års fængsel til Petrobras-direktør

Petrobras-boss får 12 år i brummen

 

12.000 ventes fyret

Senest har det medført demonstrationer med deltagelse af flere millioner brasilianere, der kræver afgang og rigsretsag for præsident Dilma Rousseff og fængsel til hendes forgænger Lula da Silva. Samt en åben krig mellem landets politiske og juridiske system. Ja, og som en mere jordnær effekt, at Petrobras har umanerligt svært ved at skaffe sig ny finansiering.

 

Millioner demonstrerer for at se Petrobras-konsekvens

Petrobras har da for sin sag også udmeldt, at det ikke får brug for helt så mange som tidligere antaget. Først på året skar olieselskabet en fjerdedel af sin investeringsplan til 98,4 mia. dollar (651 mia. kr.) frem mod 2020, hvilket måske stadig lyder af ganske meget, men ikke desto mindre er betragteligt mindre end de 206.8, mia. dollar (1.369 mia. kr.) der var femårsplanen for mindre end et år siden.

Petrobras reducerer investeringer med milliarder

En anden konsekvens af de miserable tider ser ud til at blive en dramatisk fyringsrunde. Ifølge det brasilianske medie Estadao E&N står Petrobras over for at afskedige 15 pct. af sine ansatte, eller 12.000 i runde tal.

Forsiden lige nu

Schlumberger og Subsea 7 laver nyt samarbejde

De to offshoreserviceselskaber Schlumberger og Subsea 7 er i forhandlinger om et nyt joint venture, der skal bygge videre på et eksisterende samarbejde om at tilbyde services både på og under vandoverfladen.

Hvem er Årets Energibombe?

Energiselskabet Aura har lavet en ny pris, der skal uddeles til ”en ildsjæl” blandt selskabets andelshavere.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere