EnergiWatch

Rambøll ramt af olieprisen

Trods markant fremgang i omsætningen falder indtjeningen til det halve i ingeniørvirksomheden. Uden for olie og gas trækker energiforretningen dog den rette vej.

Den rådgivende ingeniørvirksomhed Rambøll kan ingenlunde leve op til forrige års rekordregnskab. For trods en fremgang i omsætningen på hele 27,7 pct. til 10,6 mia. kr. i 2015 falder driftsresultatet med 48,8 pct. til 146,7 og lander på et resultat efter skat på 75,4 mio. kr. Mindre end det halve af året før.

Årsagen til den markante tilbagegang skal findes i selskabets Oil & Gas-division. Lige som i de fleste andre dele af branchen har også Rambøll mærket olieprisfaldets afmattende effekter på efterspørgslen, erkender selskabet. Når den organiske vækst i Rambøll med 1,5 pct. blot er det halve af sidste år, kan det primært tilskrives Oil & Gas, da væksten ellers havde været 4,5 pct., konstateres det.

Også på medarbejderfronten manifesterer det sig. For modsat det generelle billede i koncernen, der i det forgangne år blandt andet med købet af det amerikanske miljøkonsulenthus Environ har haft en fremgang i antallet af ansatte på næsten en femtedel, har der i oliedivisionen været fyringer både herhjemme og i udlandet.

Lav oliepris koster fyringer i Rambøll

Rambøll Olie & Gas skærer kraftigt i Norge

"2015 har været et udfordrende år med en skuffende driftsmarginal, hovedsageligt på grund af de lave olieprisers påvirkning af vores Olie & Gas forretning og tilstødende markeder, og projektnedskrivninger. Derfor varierer performance på tværs af vores markeder med solide resultater i de fleste af vores nordiske forretningsenheder, men mindre tilfredsstillende resultater i nogle af vores forretningsenheder uden for Norden," siger Rambølls koncernchef Jens-Peter Saul i en meddelelse.

Samtidig peger han dog på en stigning i Ebitda-resultatet på 14,8 pct. til 474,7 mio. kr.

"Når man tager de vanskelige markedsforhold i betragtning er driftsresultatet før goodwillafskrivninger for 2015 acceptabelt på grund af forbedringer i vores underliggende forretning og den gode performance i nøglemarkeder."

Fjernkøling til Mekka

Mens det går skidt for Oil & Gas er der omvendt fortsat fremgang på det resterende energimarked. Divisionen Energi, der spænder fra kraftværker til vindenergi over eltransmission og fjernvarme, overhalede allerede for et par år siden olie- og gasdivisionen på omsætning, og i 2015 leverede den sit bedste resultat til dato, fastslår Rambøll. Fredag morgen foreligger der dog ikke regnskabstal udspecificeret på divisioner.

Det er især uden for Europa, at energidivisionen har haft fremgang ikke mindst via en ordre på et massivt fjernkølingsprojekt på 500MW i den saudiarabiske by Mekka. Derudover har Rambøll blandt andet vundet ordrer omkring fjernvarme i USA og energirådgivning i Sydøstasien, mens også et stærkere fodfæste inden for havvind, affaldshåndtering og termisk energi fremhæves.

Rambøll skal levere fjernkøling i hellig by

"Vi har været i stand til at anvende vores ekspertise og erfaring fra Danmark og resten af norden inden for disse områder til internationale projekter. Vores kunder i Danmark har velvilligt ageret udstillingsvinduer for vores projekter til potentielle internationale kunder, og har på den måde bevist værdien af vores services," siger direktør for Rambøll Energi, Thomas Rand.

Rambøll satser på det britiske energimarked

Forsiden lige nu

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere