EnergiWatch

Dong risikerer nedgradering hos Moody's

Kreditvurderingsbureauet Moody's overvejer at nedgradere Dong Energy. Det vil overskride det danske energiselskabs eget ratingmål.

Dong Energy er lørdag morgen vågnet op til en kreditmæssig mavepuster.

Kreditvurderingsbureauet Moody's har i nat sendt en meddelelse ud om, at man vil vurdere, om det danske energiselskab skal have nedgraderet sin rating. Sker det, vil det blive markant dyrere for Dong Energy at låne penge på de internationale finansmarkeder, og samtidig vil det overskride Dongs eget mål for kreditværdighed.

"Dagens kredithandling reflekterer Dongs eksponering mod et svagere råvare- og elprismiljø, som kan lede til lavere indtjening over tid i Olie- og gasdivisionen, i takt med at afdækningen tager af," skriver Moody's i meddelelsen.

Moody's vil i løbet af 90 dage foretage sin vurdering af, om Dong skal nedgraderes fra den nuværende rating på Baa1, ligesom man også vil genoverveje det danske energiselskabs hybridobligationers rating, som i dag er på Baa3-niveau. Moody's skriver, at man maksimalt vil nedjustere Dongs rating med et enkelt nøk, men ikke desto mindre vil det overskride Dongs eget mål for kreditværdighed, som er på minimum Baa1.

Tocifret milliardunderskud

Udmeldingen fra Moody's kommer efter, at Dong Energy for nylig præsenterede et regnskab for 2015, som bød på et underskud på ikke mindre end 12 mia. kr. Det sløje resultat skyldtes i høj grad afskrivninger i olie- og gasforretningen - og særligt på det problemfyldte Hejre-felt - på ikke mindre end 16 mia. kr.

Moody's henviser i sin meddelelse netop til de svage resultater i 2015 og peger samtidig på, at der ikke er udsigt til bedring på oliemarkedet, eftersom kreditvurderingsbureauet forudser priser på den europæiske Brent-olie på blot 33 dollar per tønde i 2016 stigende til 53 dollar per tønde i 2020. Det er langt fra oliepriserne for bare få år siden, og noget som presser Dong Energy og alle andre energiselskaber med olie- og gasproduktion.

For Dong Energy bliver kattepinen ikke mindre, eftersom den afdækning af olie- og gaspriserne, som selskabet tidligere har indgået, da olieprisen var højere, og som har betydet, at pengestrømmene fra olie- og gasforretningen reelt set har været fine, står til snart at udløbe. Det udgør ifølge Moody's en betydelig risiko, da indtjeningen fra Olie og Gas-divisionen kan falde markant, hvilket vil kunne påvirke forholdet mellem Dong Energys pengestrømme fra driften og nettogælden, som er afgørende for selskabets kreditvurdering.

Udfordret flere gange

Det er langt fra første gang, at Dong Energy har haft problemer med dets kreditvurdering, der som nævnt er afgørende i forhold til at finansiere selskabets store projekter inden for især havvind.

Selskabet har flere gange haft slagsmål med ratingbureauer om forholdene for selskabets hybridobligationer, som er relativt sjældne i Europa.

Desuden var netop udfordringer med Dongs kreditvurdering tilbage omkring 2012, hvor selskabet var i dyb krise, årsagen til, at forligspartierne bag Dong indledte arbejdet med en kapitaludvidelse, som i sidste ende førte til, at Goldman Sachs købte sig ind i energiselskabet.

Moody's havde både før og efter kapitaludvidelsen en rating for Dong Energy på Baa1, men den står måske nu for fald.

Dong får tocifret milliardunderskud i 2015

Dong snubler i oliemål og slører nøgletal

Dong ændrer på investeringsvægten

Dong: Stor fremtid for offshore-vind i USA

Dong-ansatte smidt på porten for tyveri og økonomisk svindel

Forsiden lige nu

Siemens Gamesa fusion har skabt stor intern uro

Den storstilede fusion af spanske Gamesa og dansk-tyske Siemens Wind Power har udviklet sig til et problembarn for en række ansatte i den nye vindmøllekæmpe. Interne magtkampe og store kulturelle omvæltninger betyder, at medarbejdere søger væk fra selskabet efter det, de oplever som et kaotisk ægteskab mellem de to virksomheder.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere