European Energy vil have penge tilbage til testhavmøller

”Vi ser stadig et stort behov for at teste og afprøve ny havvindmølleteknologi på havet,” fastslår udvikleren af landets enlige demoprojekt, efter puljen til testhavmøller er spist af Grøn Fond. 
Foto: European Energy
Foto: European Energy

Glæden var stor fra mange kanter, da Grøn Fond blev udmøntet mandag morgen. Men om end fokus primært var på de knap 5,1 mia. kr., der frem til 2031 skal fordeles til en række miljø- og klimafremmende tiltag, så betød det også færre penge for nogle. For selv om den altovervejende del af finanseringen hentes i det såkaldte grønne råderum, har politikerne også fundet midler andre steder.

Helt konkret er de 110 mio. kr., der var øremærket testvindmøller på havet, nu blevet skrottet. Hvilket i realiteten rammer ét enkelt projekt: European Energys testprojekt, Frederikshavn Havvindmøllepark.

”Vi har bemærket, at puljen til test af havvindmølleteknologi i 2024 indgår som en del af finansieringsgrundlaget i aftalen om grøn fond,” konstaterer European Energys havvinddirektør, Andreas Karhula Lauridsen i et skriftligt svar.

”Vi håber fortsat, at der vil være politisk fokus på at understøtte test og demonstration af havvindmølleteknologi i de kommende år.”

Projektet lever fortsat

Det er dog ikke midler, der er blevet vristet ud af projektudviklerens hænder al den stund, at de var afsat til udmøntning i år men ikke ansøgt. Men det betyder for en god ordens skyld ikke, at projektet er skrinlagt – eller ikke som følge af, at puljemidlerne fjernes frem for at blive rykket til kommende år.

En skrinlægning ville ellers ikke være første gang, for den lille havmøllepark fire kilometer øst for Frederikshavn Havn.

Oprindelig var projektet udtænkt af Ørsted, der i 2011 indgik en aftale med Vestas om at teste den daværende prototypemølle V164-8.0 på området. Men i stedet blev de enige om at teste havmøllen på det dengang nyetablerede testcenter på land ved Østerild. 

Derfor blev projektet i 2015 solgt videre til franske EDF, der imidlertid aldrig fandt ud af, hvad det skulle bruges til. Så licensen blev givet tilbage til Energistyrelsen, førend den blev samlet op af European Energy i 2017. Og da projektet hidrørte den oprindelige Åben Dør-ordnings bestemmelser, har myndighederne ladet det overleve, helt frem til det for halvandet år siden fik etableringstilladelse.

Ja, faktisk var planen, at projektets tilladte 72 MW skulle være sat i drift i år. I foråret 2022 blev der sågar indgået en aftale med Vestas om at teste producentens afløser til V164’eren – V236-15 MW – ud for Frederikshavn. Imidlertid faldt den aftale til jorden. Mens udvikleren forrige februar faktisk erklærede testprojektet ”fuldstændig dødt” over for Finans.

Fortsat behov for test på havet

Helt dødt er det så ikke. Hvorvidt European Energy skal teste havmøller for vennerne hos Vestas eller om der skal andre møller op, er uklart, lige som der også er et udløb på levetiden, hvis ikke der sker fremdrift, al den stund at etableringstilladelsen fordrer, at projektet tages i drift senest den 26. oktober 2027. 

Men lige som projektet lever, så gør behovet for at teste havmøller det også, fastslår udviklerens havvinddirektør.

”Vi ser stadig et stort behov for at teste og afprøve ny havvindmølleteknologi på havet. Også selvom det ikke er lykkedes os eller andre at præsentere projekter, som kunne få afløb for puljen i 2024, vil jeg gerne opfordre energiforligskredsen til at holde fokus på emnet og afsætte midler til dette for 2025 og 2026,” lyder det fra Andreas Karhula Lauridsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også