Lars Aagaard vil have redegørelse fra energibranchen efter afsløring af bonusfest

Bonusser på 250 og 300 mio. er ude af proportioner, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
»Bonusser i denne størrelse er i mine øjne ude af proportion, og derfor indkalder jeg branchen til at redegøre for sagen,« hedder det i en skriftlig udtalelse fra ministeren, efter at Finans har afsløret trecifrede millionbonusser til nøglemedarbejdere i Energi Danmark. | Foto: Gregers Tycho
»Bonusser i denne størrelse er i mine øjne ude af proportion, og derfor indkalder jeg branchen til at redegøre for sagen,« hedder det i en skriftlig udtalelse fra ministeren, efter at Finans har afsløret trecifrede millionbonusser til nøglemedarbejdere i Energi Danmark. | Foto: Gregers Tycho
Lone Andersen, Victor Emil Kristensen og Jesper Høberg

Afsløringen af gigantiske bonusser i det andelsejede energiselskab, Energi Danmark, får nu regeringen til at skrue bissen på.

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) havde egentlig sagt, at han ikke ville blande sig i energiselskabernes lønninger, men nu vender han på en tallerken og kræver en redegørelse fra branchen.

»Bonusser i denne størrelse er i mine øjne ude af proportion, og derfor indkalder jeg branchen til at redegøre for sagen,« hedder det i en skriftlig udtalelse fra ministeren, efter at Finans søndag beskrev, hvordan to nøglemedarbejdere i Energi Danmark har oparbejdet bonusser på 250 og 300 mio. kr.

Energi Danmark er ejet af energiselskaber Andel og Nrgi, og Andel har annonceret, at man ikke vil honorere aftaler om bonusser på to- og trecifrede millionbeløb, men ingen vil svare på, om det dermed bliver en sag for domstolene.

Lars Aagaard fastholder, at skal være selskaberne selv, der har ansvaret for, hvordan deres medarbejdere skal aflønnes.

»Men jeg vil opfordre branchen til at vurdere, om deres aflønningsmodeller er forenelige med den tillid, den ønsker, at ejerne og kunderne skal have til branchens virke, og med de anbefalinger for god selskabsledelse, som branchen har vedtaget,« udtaler han.

Skærpet lovgivning

Sagen har vakt røre i flere politiske partier, der kræver skærpet lovgivning om brugen af bonusser og krav om åbenhed over for de kunder, der også ejer de andelsejede virksomheder.

Andel og Nrgi har konsekvent nægtet at stille op til interview og at fortælle om bonusserne. Det samme gælder Norlys, der ejer Norlys Energy Trading.

Også professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh mener, at der er behov for strammere regulering.

»Vi ved, at bonus og især bonus uden loft ansporer til risikotagning. Det foregår i dette tilfælde i en sektor, der har samfundsmæssig betydning, så den enkelte virksomheds overdrevne risikotagning kan påvirke stabiliteten i en samfundskritisk sektor. Det kan vi ikke ignorere,« siger han.

Finans arbejder på at få en kommentar fra energiselskabernes brancheorganisation, Green Power Denmark.

Det er en organisation, som Lars Aagaard i øvrigt selv var direktør for fra 2009-2022. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Ewii er et sted for mennesker, der kan finde ud af at opføre sig ordentligt og dem der ikke kan det, de skal ikke være her," lyder det fra Lars Bonderup Bjørn, adm. direktør i Ewii, der ikke vil tolerere snyd i sin koncern. | Foto: Joachim Ladefoged

Ewii-ansatte har snydt med arbejdstid

For abonnenter

Job

Se flere jobs