EnergiWatch

Oliepriserne fortsætter stigning efter Opec-aftale

Oliepriserne stiger torsdag for fjerde dag i træk, efter at Opec+ er blevet enige om en yderligere stramning af det globale udbud med en nedskæring i produktionen på omkring 2 mio. tønder per dag - den største reduktion siden 2020.

Foto: Johan Mikkelsen

Aftalen om stramningen af det globale udbud mellem Organisationen af Olieeksporterende Lande og organisationens allierede, kendt som Opec+, kommer forud for EU’s handelsforbud på russisk olie og vil presse udbuddet i et i forvejen stramt marked.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster torsdag morgen 93,96 dollar mod 93,70 dollar onsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 88,28 dollar mod 88,14 dollar onsdag eftermiddag.

De stigende oliepriser medfører endvidere, at de amerikanske olielagre i sidste uge faldt med 1,4 mio. tønder til 429,2 millioner tønder, lyder det fra den amerikanske energistyrelse, EIA.

Da produktionen for nogle af landene i Opec+ er under målniveauerne, vil den reelle reducering være mindre end 2 mio. tønder per dag. Abdulaziz bin Salman, som er energiminister i Saudi Arabien, forventer, at tallet er tættere på omkring 1-1,1 mio. tønder per dag.

Det forventes, at mere end halvdelen af reduceringen af udbyttet vil komme fra Saudi Arabien. Det fortæller en analytiker hos RBC Capital ifølge Reuters.

Joe Bidens regering kritiserer planen og kalder den ”kortsigtet”. Det Hvide Hus fortæller, at det vil konsultere med Kongressen om yderligere måder at reducere Opec og organisationens allieredes kontrol over energipriserne i en reference til et lovindgreb, der kunne eksponere medlemmerne af gruppen mod kartelsøgsmål.

På den anden side af Atlanten fortæller Alexander Novak, der er vicepræsident i Rusland, at også Rusland overvejer at skære i olieproduktionen i et forsøg på at nedsætte effekterne af Vestens sanktioner.

På det øvrige råvaremarked koster en troy ounce guld torsdag morgen 1722,28 dollar mod 1707,42 dollar onsdag eftermiddag.

Reel reduktion i produktion fra Opec+ kun omkring 1 mio. tønder

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs