Fyldte europæiske gaslagre sender priserne ned

Efter gasprisen steg onsdag oven på Putins udmelding om en mobilisering af Ruslands reserve, er den nu på vej ned igen.
Selvom Rusland har lukket for Nord Stream 1-gasledningen, som ses her, er gaslagrene i Europa fyldt op. | Foto: FABRIZIO BENSCH/REUTERS / X90145
Selvom Rusland har lukket for Nord Stream 1-gasledningen, som ses her, er gaslagrene i Europa fyldt op. | Foto: FABRIZIO BENSCH/REUTERS / X90145
AF MARKETWIRE

Fyldte europæiske gaslagre bidrager torsdag til at sænke gaspriserne efter flere leverancer af flydende naturgas. Det sker trods beskedne gasleverancer fra Rusland, der onsdag indledte en delvis mobilisering i Ukraine.

Den europæiske naturgas handles torsdag morgen til 182,35 euro for en megawatt-time mod 190,80 euro onsdag eftermiddag.

EU-landene har i årets løb øget indsatsen for at få fyldt gaslagrene inden vinter, efter at russiske Gazprom har skruet gevaldigt ned for leverancerne. Flere lande har anklaget Rusland for bevidst at begrænse leverancerne, mens Gazprom selv hævder, at det er vedligeholdelser, der begrænser.

Onsdag blev ifølge Bloomberg News presset på EU-landene øget, da præsident Vladimir Putin i en sjælden tale til befolkningen indledte en delvis mobilisering af Ruslands reserve. Det skaber øget frygt for knaphed på energimarkederne.

Det sendte onsdag gasprisen betydeligt op.

Flere lande i EU arbejder nu på at få udarbejdet en plan for fordeling af gas i tilfælde af knaphed. Den 28. september ventes EU Kommissionen at fremlægge en vejledning til, hvordan man i fremtiden kan sænke volatilitet og øge handelsvolumen på energimarkederne.

Store leverancer af flydende naturgas har bidraget til gaslagrene i Europa, der i øjeblikket er mere end 86 pct. fyldte. Vurderingen lyder nu, at de europæiske lande vil kunne klare sig gennem vinteren i tilfælde af en mild vinter, hvis forbrugerne nedbringer forbruget.

Omvendt kan en overraskende kold vinter og uventet efterspørgsel fra Asien, der ligeledes importerer flydende naturgas, hurtigt dræne de europæiske gasreserver.

Total Energies-chef ser høje gaspriser fem år frem

Priserne på olie og gas falder - nordsøolie går under 90 dollar

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs ogsåJob

Se flere jobs