EnergiWatch

Olieprisen fanget mellem stærk dollar og krigstrommer

Olieprisen holder torsdag morgen niveauet, idet investorerne afvejer efterspørgselsudsigterne efter endnu en renteforhøjelse fra den amerikanske centralbank.

Foto: D. Thory / Pixabay

Onsdag aften lovede den amerikanske centralbankchef, Jerome Powell, at centralbankens embedsmænd vil knuse inflationen, efter at centralbanken for tredje gang i træk hævede renten med 75 basispoint.

Centralbankens rentefremskrivninger overraskede onsdag aften ved at være mere høgeagtige end ventet, og det sender investorerne mod amerikanske dollar, der er steget til et nyt mangeårigt højdepunkt. En stærkere dollar gør olie dyrere for markedsaktør, der handler med andre valutaer.

Renteforhøjelsen opvejede for Ruslands eskalering af landets krig mod Ukraine.

Råolieprisen er på vej mod det første kvartalsvise fald i mere end to år på grund af bekymringer om, at efterspørgslen kan blive trykket af en økonomisk afmatning.

”Mens Putins eskalering rejser en vis klar usikkerhed over russiske energistrømme, fortsætter en høgeagtig Fed og dystrere makroudsigter med at tynge stemningen,” siger Warren Patterson, chef for råvarestrategi hos ING Groep NV, ifølge Bloomberg News.

Råvarestrategen ser dog de langsigtede udsigter, som understøttende for olieprisen.

Kinas nultolerancepolitik over for covid-19 med nedlukninger og massetest er med til at forplumre udsigterne for olieefterspørgslen.

Goldman Sachs har sænket sin prognose for den kinesiske vækst i 2023 markant, da Beijings strikse covid-politik ventes at fortsætte indtil mindst første kvartal næste år.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster torsdag morgen 90,29 dollar mod 90,23 dollar onsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 83,32 dollar mod 83,23 dollar onsdag eftermiddag.

Guldprisen er fortsat presset af den stærke dollar. En troy ounce guld torsdag morgen 1661,21 dollar mod 1666 dollar onsdag eftermiddag og et toppunkt onsdag aften efter rentemeldingen fra den amerikanske centralbank over 1680 dollar.

Topchef for oliegigant: Energikrisen er kun lige begyndt

Energistyrelsen godkender nyt dansk oliefelt

Mere fra EnergiWatch

”Meget svært” at diktere nye referencepunkter for gas

EU-Kommissionen arbejder på at lave et nyt – eller flere – benchmark for gasprisen i Europa. Dansk gasekspert er enig i, at flere benchmarks er en god idé, men sætter spørgsmålstegn ved, om den slags bare kan dikteres fra oven.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs