EnergiWatch

Oliekæmpe ser største overskud i 13 år - men tab i Rusland

Amerikansk olievirksomheder lander største overskud i over et årti. Men forretningen i Rusland lider et knæk.

Olievirksomheden Exxon Mobil har voksende indtjening. | Foto: LUCAS JACKSON/Reuters / X90066

Den amerikanske oliegigant Exxon Mobil står foran en kraftig vækst i indtjeningen på grund af de markante stigninger i oliepriserne. Men krigen i Ukraine, der har været med til at presse priserne op, ser også ud til at koste selskabet et milliardbeløb, fordi det har valgt at trække sig ud af Rusland.

Det skriver Bloomberg News.

Exxon Mobil har således mandag i en meddelelse indikeret, at overskuddet i årets første kvartal næsten nåede 11 mia. dollar, hvilket er det højeste niveau siden 2008. resultatet er samtidig 2 mia. dollar over niveauet i perioden lige før, i fjerde kvartal 2021.

Det er blot omkring to år siden, da olieprisen nogle vilde dage i pandemiens start faktisk var i minus i USA. Nedlukningerne smadrede efterspørgslen, og ingen ønskede rent faktisk at tage imod den fysiske levering af olie og betalte derfor for at komme ud af deres kontrakter.

Siden da steg olieprisen i år toppet tæt på 124 dollar i starten af marts i år.

Alt er dog ikke fryd og gammen, for krigen i Ukraine, der om noget har været med til at tippe billedet for udbud og efterspørgsel på olie, betyder også, at Exxon Mobil er i færd med at trække sig fra Rusland, hvor koncernen er medejer af udviklingsprojektet Sakhalin-1. I mandagens melding vurderer oliekæmpen, at den exit kan komme til at koste 4 mia. dollar i nedskrivninger.

Aktien i Exxon Mobil falder 1,1 pct. mandag.

Exxon Mobil investerer tungt i Australien

Exxon Mobil trækker sig fra Rusland

Mere fra EnergiWatch

Dansk energiselskab presset helt i bund

Et vanskeligt 2021 gav GNP Energy et stort tab og sendte egenkapital så langt ned, at der er tvivl om den fortsatte drift. Moderselskabet er dog kommet til undsætning, selvom det selv kæmper med et stort underskud og negativ egenkapital.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs