I 29 måneder var fyret NKT-chef anklaget for at lække hemmeligheder: Nu er han renset

Et slagsmål mellem NKT’s topledelse og fyret chef har nu fundet sin ende. Dom fra Østre Landsret fastslår, at kabelproducenten ikke havde ret til at fyre chefen, som videregav tavshedsbelagte oplysninger i forbindelse med en sag om indløsning af aktier.
René Engel Kristiansen, tidligere salgschef og bestyrelsesmedlem i NKT, har fået Østre Landsrets ord for, at han blev opsagt uberettiget tilbage i 2017. | Foto: Lærke Posselt
René Engel Kristiansen, tidligere salgschef og bestyrelsesmedlem i NKT, har fået Østre Landsrets ord for, at han blev opsagt uberettiget tilbage i 2017. | Foto: Lærke Posselt

René Engel Kristiansen glemmer nok aldrig d. 15 oktober 2017, hvor han blev tvunget til at forlade sin stilling som salgschef i NKT-datterselskabet NKT Photonics og bestyrelsesmedlem i NKT. Bortvist af formand Jens Due Olsen og efterfølgende fyret med anklagen om at have lækket fortrolige forretningshemmeligheder til en uafhængig skønsmand fra EY i forbindelse med en tvangsindløsning af aktier.

Men NKT og formand Jens Due Olsen havde ikke ret til at fyre René Engel Kristiansen. Det slog Østre Landsret fast i en dom 25. marts 2020, hvor landsretten stadfæstede Retten i Lyngbys afgørelse fra begyndelsen af 2019, som EnergiWatch beskrev i marts sidste år.

"Jeg blev hængt ud som en kriminel, og det blev skrevet ud til alle medarbejdere (i NKT Photonics, red.), at jeg havde gjort noget ulovligt," siger René Engel Kristiansen til EnergiWatch.

Information manglede

Historien starter i sommeren 2016, hvor kabelproducenten fortalte mindretalsaktionærerne i NKT Photonics, som ejede 2 pct. af aktierne, at man ville tvangsindløse deres aktier til kurs 30 kr. Det stillede mindretalsaktionærerne, bl.a. anført at René Engel Kristiansen sig på bagbenene over.

Derfor blev revisionshuset EY hyret ind til at foretage en uafhængig skønsmandsvurdering af NKT Photonics. Skønsmanden var Jacob Erhardi, der er partner i EY, som ved hjælp af materiale fra NKT skulle fastslå, hvad aktierne var værd.

NKT-formand Jens Due Olsen mente, at René Engel Kristiansen led af kasketforvirring med rollerne som hhv. bestyrelsesmedlem og mindretalsaktionær | Foto: Ritzau Foto/Gorm Branderup
NKT-formand Jens Due Olsen mente, at René Engel Kristiansen led af kasketforvirring med rollerne som hhv. bestyrelsesmedlem og mindretalsaktionær | Foto: Ritzau Foto/Gorm Branderup

Jacob Erhardi fik dog ikke alle de informationer, han skulle have, mente René Engel Kristiansen, der var salgschef i NKT Photonics og medarbejdervalgt bestyrelsesmedlem i NKT. Der var udeladt centrale oplysninger, vurderede salgschefen. NKT-ledelsen nævnte ikke, at NKT Photonics var på vippen til at få en kontrakt til en værdi af 50 mio. euro fra en storkunde, der i retsdokumenterne omtales som "Freya".

Da René Engel Kristiansen blev klar over, at det potentielle storkundeforhold aldrig var blevet præsenteret for Jacob Erhardi, brugte han sin adgang til NKT’s systemer til at trække informationer ud om værdien af relationen med "Freya" og videregive det til Jacob Erhardi velvidende, at der var et brud på hans loyalitet- og tavshedspligt.

Jens Due Olsens anke mod videregivelsen af oplysningerne er, at NKT ikke kunne fortælle om ordren hos den mulige storkunde uden af få velsignelse fra "Freya."

Kasketforvirring

Fortrolighedsklausulen havde endda været oppe at vende på bestyrelsesmøder – og det faldt formanden for brystet at Réne Engel Kristiansen var kasketforvirret, fordi brugte sin bestyrelsespost til at fremhæve informationer, som han mente var relevante for hans egne interesser. Ifølge René Engel Kristiansen var det alment kendt i NKT Photonics, at noget stort var under opsejling.

"Der var et kæmpe udviklingsprojekt under opsejling, som alle og enhver, selv receptionisten kendte. At NKT fortier det, skriger til himlen. Enten er man i ond tro, ellers at man så naiv, at man tror, man kan fortie det og tror, jeg ikke tør nævne det. Ellers så har man brugt det som en fælde mod mig," lyder kritikken fra den forhenværende salgschef.

Hvis vi nu forestiller os, at du var bestyrelsesformand. Hvad ville du så have gjort, hvis en medarbejder havde gjort det samme, som du gjorde?

"Jeg ville have gjort mange ting anderledes. Jeg ville have strakt mig noget længere. Havde vi fået 5-10 kr. mere pr. aktie, så havde vi alle følt os fint behandlet, og så havde den sag været ude af verden. Hvis jeg havde sat mig ind i tingene som bestyrelsesformand, så havde jeg ikke bortvist mig selv. Jeg synes bestemt ikke, at NKT har opført sig fair i den her proces," siger René Engel Kristiansen.

Ordren kom aldrig

Ordren med "Freya" gik aldrig igennem. Alligevel tog Jakob Skov, som er tidligere direktør i NKT Photonics, René Engel Kristiansen i forsvar over for EnergiWatchs sidste år.

"Når du taler om værdiansættelse af tech-virksomheder, så er det utroligt afgørende, hvilket potentialer du viser frem. De (potentialer, red.) har en tendens til at være eksponentielle, og man ved også godt, at det kun er en lille del af dem, der realiseres. Men det har alligevel stor betydning for en værdiansættelse,” sagde Jakob Skov til EnergiWatchs sidste år. Han stoppede som direktør for NKT Photonics i 2015 og er også en af de mindretalsaktionærer, som mener, at kursen var for lavt sat.

Ifølge EnergiWatchs oplysninger endte skønsmandens værdiansættelse af aktierne med at være højere, end den NKT præsenterede for mindretalsaktionærerne i sommeren 2016. Jacob Erhardis vurdering lød på 36,7 kr., hvilket er 6,7 kr. højere, end den oprindelige vurdering. En rabat på 25 pct. blev efterfølgende regnet ind i ligningen, så mindretalsaktionærerne indløste i kurs 27 kr.

Sagsøgte NKT

Efter sin opsigelse sagsøgte René Engel Kristiansen NKT for ulovlig bortvisning med krav om erstatning, hvilket to retsinstanser nu har valgt at give ham medhold i.

Ifølge retsdokumenterne har Jacob Erhardi pointeret, at de oplysninger, René Engel Kristiansen udleverede til ham, var vigtige for værdiansættelsen. Dermed giver han mindretalsaktionærerne ret i, at NKT fortiede oplysningerne.

På trods af at René Engel Kristiansen har fået rettens ord for, at han er blevet uretfærdigt behandlet og har fået tilkendt en erstatning på fire måneders løn, mener den tidligere NKT-chef ikke, at alt er entydigt negativt for selskabet.

"Uanset vores sejr i Landsretten kan man sige, at NKT vandt skønsmandssagen ved at bortvise mig – de skabte frygt hos de resterende medarbejdere, der således valgte at stoppe vores videre færd i den oprindelige skønsmandssag," siger René Engel Kristiansen med henvisning til, at spørgsmålet om mindretalsaktionærdiscounten på 25 pct. aldrig blev ført videre.

I sidste uge lavede René Engel Kristiansen et opslag på sin private Linkedin-profil. Han bemærkede, at det ikke strømmede ind med offentlige tilkendegivelser fra NKT-ansatte.

"Til gengæld er der mange ansatte, der privat skriver tillykke og hatten af for, hvad jeg har gjort, men de har ikke lyst til at like mit opslag offentligt, så der er en stor grad af nervøsitet stadigvæk," vurderer René Engel Kristiansen.

EnergiWatchs har forelagt kritikpunkterne fra dommen for formand Jens Due Olsen og bedt om hans version af sagen. Han har ikke ønsket at medvirke i tilblivelsen af denne artikel.

Mindretalsaktionærer: NKT-top fortiede oplysninger

Byret underkender NKT-formands bortvisning af chef og bestyrelsesmedlem

NKT-direktør fratræder senest ved udgangen af juni 

Tidligere finansdirektør i Novozymes ryger til Nilfisk 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også