Erhvervslivets organisationer roser ambitionsniveauet i klimalov

Direktør i DI, Lars Sanddahl Sørensen, og direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, ser perspektiver i ny klimalov.
Lars Sanddahl Sørensen, adm. direktør i DI. | Foto: Dansk Industri/PR
Lars Sanddahl Sørensen, adm. direktør i DI. | Foto: Dansk Industri/PR

En historisk dag. Sådan vurderer adm. direktør i DI, Lars Sandahl Sørensen, at danskerne kommer til at se tilbage på fredagens aftale om en ny klimalov, som et bred politisk flertal står bag.

"Det er – uden overdrivelse - en historisk dag. Klimaloven er det reelle startskud på den indsats, vi nu skal i gang med. Virksomhederne er klar. Ved at gå forrest og vise klimalederskab, kan vi inspirere resten af verden," siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI

Målet med loven er, at Danmark skal reducere udledningen af CO2 med 70 pct. i 2030 målt i forhold til 1990. Det endelige mål er klimaneutralitet i 2050.

Vise vej for resten af verden

"I sidste ende handler opgaven nu om, at vi skal vise resten af verden, at det faktisk er muligt at skabe et godt klima – og samtidig skabe et rigere samfund, hvor vi ikke går på kompromis med hverken job eller velfærd. Hvis det lykkes, så kan vi vise en vej, som kan sætte et grønt aftryk på resten af verden," lyder det fra DI-direktøren.

Han er tilfreds med, at aftalen indeholder delmål.

"Det er godt politisk håndværk af forligspartierne. Det er nødvendigt, at der er en vis fleksibilitet, så vi kan tilpasse klimaindsatsen samtidig med, at teknologierne udvikler sig, bliver billigere og vi bliver klogere. Det afgørende for klimaindsatsen er, at vi når målene," skriver Lars Sandahl Sørensen.

Højt på dagsordenen

Også i brancheorganisationen Dansk Erhverv glæder adm. direktør Brian Mikkelsen sig over aftalen.

"Vi er glade for den brede politiske opbakning i klimaloven til, at høje klimambitioner skal gå hånd i hånd med fortsat vækst og udvikling. Det er ikke nye skatter og afgifter, vi har brug for, men grønne klimaløsninger – som også kan sælges til resten af verden. Det er det klare budskab, jeg har fra de mange virksomhedsledere fra hele Danmark, som jeg løbende taler med – og hvor netop kombinationen af klimaudfordringen og en ambitiøs vækstpolitik er meget højt på dagsordenen," skriver Brian Mikkelsen i en pressemeddelelse.

I Dansk Erhverv er der øje på, at aftalen har globalt fokus.

"Det er både godt for klimaet og for dansk erhvervsliv. Stabile og langsigtede rammer er afgørende for at skabe sikkerhed for de mange investeringer, som skal bringe os i mål. Samtidig ser jeg også klimaloven som et opgør med osteklokketænkningen, hvor vi i klimapolitikken lukker os om os selv, til skade for både klima og dansk erhvervsliv," skriver Brian Mikkelsen.

Denne del af aftalen er Lars Sanddahl Sørensen også tilfreds med.

"Når vi laver en indsats herhjemme, har det selvfølgelig også effekt mange andre steder. Det er godt, at politikerne har blik for det og har skrevet det ind i klimaloven," skriver DI-direktøren.

Brancheforeninger er tilfreds med bred klimalov: Nu skal arbejdstøjet på 

Her er hovedpunkterne i klimaloven 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også