Ingen panik trods ordredødvande i Vestas

Nykredit ser ingen grund til nervøsitet, selvom antallet af ordrer til Vestas er tyndet ud på det seneste.
Transport af vindmølletårn fra Vestas. Foto: Vestas | Foto: Vestas
Transport af vindmølletårn fra Vestas. Foto: Vestas | Foto: Vestas
AF RITZAU FINANS

Selv om det er halvanden måned siden, at Vestas sidst offentliggjorte en fast og ubetinget ordre, er det stadig for tidligt at blive nervøs på vindmølleselskabets vegne, mener Nykredits aktieanalytiker, Klaus Kehl.

10. oktober fik Vestas en ordre på 108 megawatt (MW) til Rumænien - en opfølgning på en utroligt stærk ordreindgang i september, hvor der blev høstet 981 MW - og yderligere op mod 1220 betingede MW i to rammeaftaler.

Siden da har der til gengæld været stille fra Vestas, der på halvanden måned ikke har fået én fast ordre, og kun været ude med anerkendelser af, at der var rygter i markedet om to ordrer - på henholdsvis 49,5 og 110 MW.

RWE trækker stikket til britisk megapark

Selvfølgelig er de altafgørende

Den mindre ordretørke i et fjerde kvartal, der ellers plejer at være årets stærkeste, er dog ikke noget, der bekymrer Nykredits Klaus Kehl.

"Ordrer er selvfølgelig altafgørende, og der skal da gerne komme nogle flere, men det er for tidligt at blive nervøs nu," siger Klaus Kehl til Ritzau Finans.

Han tror stadig, at Vestas vil komme igennem kvartalet med omkring 1200 MW i ordrer og minder om, at der også plejer at være et stort antal af de mindre, uannoncerede ordrer i fjerde kvartal.

Ørnedrab koster energiselskab millioner

Generelt byder årets sidste måneder på høj aktivitet i vindmøllebranchen, men i 2012 var det ikke det mest givtige på ordrefronten for Vestas, og det samme kan blive tilfældet i år, vurderer Klaus Kehl.

"Vi kan godt risikere at se et andet ordremønster end tidligere, blandt andet på grund af den måde, PTC'en er skruet sammen på. Det kan gøre, at nogle af ordrerne har ligget i tredje kvartal, og at nogle af dem først kommer efter nytår," siger analytikeren.

Kan svinge meget

PTC-støtteordningen, der giver vindmølleejere en skatterabat, udløber til nytår, men et projekt kan sagtens kvalificere sig til støtte i 2014 og 2015, så længe kunden har påbegyndt en væsentlig del af det inden 31. december 2013. Det var blandt andet motivationen bag de rammeaftaler, Vestas fik i september, som først
senere ventes at blive vekslet til faste ordrer.

Vestas vil sælge møller til verdens fattigste

Vestas selv fremhæver også tit, at ordreindgangen kan svinge meget fra kvartal til kvartal. Og mens selskabet de sidste to år har varslet større indgang i fjerde kvartal kontra årets tidligere kvartaler, er der ikke udløbet samme melding fra Aarhus-selskabet i år.

Selskabet har slet ikke givet nogen prognose for ordreindgangen i 2013, og kommenterer generelt kun de ordrer, der er sat endelige underskrifter på, så de optræder i den faste og ubetingede kolonne.

Ifølge en opgørelse fra Ritzau Finans har Vestas i år annonceret ordrer for 3940 MW. Sidste års samlede ordrehøst rundede 3738 MW.

Analytiker: Vestas finder ny brik i sparepuslespil

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Ingrid Riis /reel

Vindmølleudbygningen går i minus i 2023

For abonnenter