Dansk atom-selskab udvider samarbejde om udvikling af flydende kraftværk

Atom-selskabet Seaborg Technologies og skibsværftet Samsung Heavy Industries, der sidste år gik sammen om udviklingen af flydende atomkraftværker, har skrevet under med ny partner. 
Et eksempel på, hvordan Seaborgs flydende atomkraftværk kan komme til at se ud | Foto: Seaborg
Et eksempel på, hvordan Seaborgs flydende atomkraftværk kan komme til at se ud | Foto: Seaborg

Det danske atom-selskab Seaborg Technologies har nu skrevet under på en samarbejdsaftale med to markante aktører.

Disse er Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), som ejer og driver 25 atomkraftværker og 28 vandkraftværker, og den sydkoreanske værftsgigant Samsung Heavy Industries (SHI), skriver Berlingske med henvisning til en pressemeddelelse fra Seaborg.

Med aftalen har selskaberne givet hinanden hånd på at arbejde sammen om den videre udvikling af flydende atomkraftværker baseret på Seaborgs CMSR-projekt. 

CMSR står for Compact Molten Salt Reactor og dækker over Seaborgs kompakte atomreaktor, der anvender salt sammen med uran. Allerede for et år siden gik Seaborg og SHI sammen om at udvikle den næste generation af kraftværkerne, der skulle være flydende og kombineres med et brint- og ammoniakanlæg.

Mens SHI har ekspertisen til at bygge de anlæg, som reaktorerne skal sidde i, kommer KHNP med ekspertisen til at drive dem og bidrage til, at de kan blive godkendt. Målet er at have den første atomkraft med CMSR-teknologien klar i 2028, om end der er mange usikkerheder på vejen dertil.

”Smeltet salt-reaktorer er en type teknologi, der rent sikkerhedsmæssig er et godt fit til en pram, så vi tror på, at det kan lade sig gøre. Det er også derfor, at Samsung og KHNP køber sig ind i den,” siger Jonas Stampe, såkaldt chief business officer hos Seaborg, til Berlingske.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også