Regeringen foreslår klimamål under støttepartiers smertegrænse

Trods kritik fra støttepartier foreslår regeringen en reduktion af drivhusgasser i 2025 på 46-50 pct.
Klimaminister Dan Jørgensen (S) fastholder, at regeringen ønsker et delmål for reduktionen af drivhusgasser i 2025 på 46-50 procent. - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Klimaminister Dan Jørgensen (S) fastholder, at regeringen ønsker et delmål for reduktionen af drivhusgasser i 2025 på 46-50 procent. - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Regeringen har søndag foreslået et lavere delmål for reduktionen i udledning af drivhusgasser i 2025, end dens støttepartier tidligere har krævet.

Det fremgår af regeringen klimahandlingsplan for 2020. Planen er et resultat af klimaloven, som forpligter regeringen til hvert femte år at præsentere en klimaplan med et tiårigt sigte.

Men i første omgang ser uenigheden altså kun ud til at strække sig fem år ud i fremtiden.

Torsdag sagde SF, De Radikale og Enhedslisten, at de ville have et delmål om at sænke udledningen af drivhusgasser i 2025 med 50-54 procent.

I en pressemeddelelse om den klimahandlingsplan, der er lagt ud fra regeringen søndag, står der:

"I forbindelse med handlingsplanen foreslår regeringen et indikativt mål på 46-50 pct. i 2025."

Klimaminister Dan Jørgensen (S) siger i samme pressemeddelelse om planen:

"Regeringen vil gerne have et ambitiøst klimamål for 2025. Det er vigtigt, at vi også på den korte bane handler og sætter gang i reduktioner. Samtidigt er det vigtigt, at vi ikke i vores iver efter at gøre noget i 2025 - i stedet for et eller to år senere - vælger løsninger, som er ekstremt dyre eller ineffektive - og som i sidste ende ikke lægger den bedste vej frem mod de 70 pct. i 2030."

De tre støttepartier understregede torsdag, at de ikke har tænkt sig at vælte regeringen over uenigheden.

Men at de er bekymrede for, at uenigheden kan betyde, at regeringen må håbe på oppositionens støtte, hvis den vil have føjet delmålet på 46-50 procents reduktion ind i klimaloven.

Regeringen klar med første samlede klimahandlingsplan  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også