EnergiWatch

Ny aftale om kabellægning er faldet på plads

Regeringen har indgået en bred politisk aftale om "betydelig mere" kabellægning af højspændingsledninger i landet, oplyser klima- og energiministeriet.

Foto: Emil Agerskov/Ritzau Scanpix

Partierne bag PSO-aftalen har netop landet en aftale om nye retningslinjer for, hvordan puljen til kabellægning skal udmøntes. Det oplyser Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

Bag aftalen står regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance, og de er blevet enige om kabellægning, der sikrer "betydeligt færre luftledninger og langt flere elkabler i jorden," lyder det fra ministeriet.

Konkret er der tale om kabellægning af den del af højspændingsnettet, der betegnes 132-150 kV. Med aftalen kan der lægges kabler for op mod 40 pct. mere af de eksisterende luftledninger i den pågældende del af højspændningsnettet - men for den samme pose penge.

"Den grønne omstilling og elektrificeringen af samfundet medfører et øget behov for ny infrastruktur og flere højspændingsledninger. Men med den nye aftale sikrer vi betydelig mere kabellægning og altså færre gener i landskabet. På den måde understøtter vi, at den kommende udbygning af elnettet bliver så skånsom som mulig for borgerne og naturen," udtaler klimaminister Dan Jørgensen (S) i meddelelsen.

Naboerne til det nye 400 kV-net får desuden samme vilkår om øget kabellægning, som borgerne i de kommuner i Syd- og Vestjylland, der berøres af en ny 400 kV-forbindelse.

"Konkret betyder det teknisk mulig kabellægning af nye 400 kV-net og fuld kabellægning af nærliggende 132-150 kV-luftledninger, dvs. kabellægning af det teknisk mulige," oplyser ministeriet i meddelelsen.

Puljen til kabellægning ventes at række til ca. 550 km. af de nuværende 132-150 kV-luftledninger frem til 2030, fremgår det. Sammen med den allerede vedtagne beslutning om kabellægning i Syd- og Vestjylland svarer det ifølge ministeriets beregninger til at kabellægge cirka halvdelen af de knap 1700 km. 132-150 kV-luftledninger i Danmark.

Mere fra EnergiWatch

Danfoss får omsider godkendt megaopkøb

Det er trukket i langdrag, og ledelsen har i halvandet år trippet for at komme i gang. Nu kan de folde det store potentiale ud, for Danfoss har endelig fået godkendt opkøbet af Eatons hydraulikforretning.

Tennet udskifter økonomidirektør

På den første dag i 2022 tiltræder Arina Freitag som Tennets nye økonomidirektør som afløser for Otto Jager, der har siddet på posten siden 2013.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs