EnergiWatch

NKT ser et skifte i markedet: Overvejer store tyske investeringer

NKT overvejer at lave en større investering på selskabets kabelfabrik i Køln for at imødekomme markedet, som vender sig mod DC-kabler, fortæller driftsdirektør.

Foto: Lærke Posselt/Ritzau Scanpix

NKT afventer store tyske projekter for at træffe beslutning om en mulig større investering på sin kabelfabrik i Køln.

Det skal give selskabet øget kapacitet til produktion af den type DC-kabler, som blandt andet skal anvendes de storstilede projekter, der skal forbinde Nord- og Sydtyskland med flere gigantiske eltransmissionsmotorveje.

"Vi har allerede gang i processen med at få fabrikken i Køln kvalificeret til DC-kabler, og den kører efter planen og forventes afsluttet mod slutningen af 2020. I forhold til investeringen i øget produktionskapacitet på vores fabrik i Køln, så afventer vi udviklingen i de store tyske DC-projekter."

"Timingen afhænger blandt andet af de endelige "commitments" fra de tyske TSO'ere (Transmission System Operators, red) i forhold til projekternes tidsplan og hvilken rolle, som NKT kommer til at spille i det," siger driftsdirektør for højspændingsløsninger hos NKT Michael C. Hjort i et interview med Ritzau Finans.

Mere bliver DC fremadrettet

Han forudser, at en større del af markedet fremadrettet bliver DC og noterer også udfaldet af den CfD-auktion, der blev holdt i England i efteråret, hvor 5 ud af den totale kapacitet på 5,8 gigawatt endte med at blive DC-kabler til de planlagte havmølleparker.

"De tyske korridorprojekter vil også kræve store volumener af DC-kabler. Fremadrettet kommer der med stor sandsynlighed nok til at være en større andel af DC-projekter i markedet, og derfor kigger vi naturligvis på at foretage de nødvendige investeringer for at imødekommen efterspørgslen. Det vil primært være investeringer på fabrikken i Køln, så den kan supplere DC-produktionen i Karlskrona," siger Michael C. Hjort.

Tidligere i år introducerede konkurrenten Prysmian to nye 525 kv DC ekstruderede landkabelsystemer, som selskabet netop betegnede som en "effektiv løsning til de tyske HVDC-korridorprojekter". Teknologien bag denne kabeltype fik NKT allerede i 2014 kvalificeret til markedet som de første, og selskabet kan derfor allerede producere dem i Karlskrona – også til de tyske projekter. Men for NKT handler det her og nu om at balancere og time investeringerne i øget DC-kapacitet med efterspørgslen i markedet.

Skal investere rettidigt

"Vi ser på en mulighed i markedet, som vi håber og tror materialiserer sig, og hvis vi ikke er klar til at investere på det rigtigt tidspunkt, så risikerer vi, at toget kører. Der vil være tale om en bolt-on-investering, og helt konkret er det til at kunne producere ekstruderede kabler til DC ud af fabrikken i Køln. Det skal den kvalificeres til som en del af vores fokus på korridorprojekterne, men også generelt fordi vi forventer et skifte i markedet, hvilket selvfølgelig for os til at overveje at øge vores produktionskapacitet af DC-kabler," uddyber Michael C. Hjort.

I forhold til de tyske korridorprojekter venter han, at der vil være tale om leverancer fra 2022 til omkring 2025, men hvordan, der skal leveres, eller om der vælges en eller flere kabelleverandører, har de tyske TSO'ere ikke meldt ud.

NKT får ny storaktionær

NKT står last og brast med Karlskrona

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere