EnergiWatch

Analytiker: Stærkt signal i Vestas-ordre med amerikansk storkunde

Nogle gange er 300 MW vindmøller lidt mere end bare 300 MW vindmøller, mener Sydbanks analytiker af Vestas-aktien. Han peger på, at Vestas' seneste ordre fra det amerikanske marked skal bygges til det første vindmølleprojekt, som kun får 80 pct. af den oprindelige støtte, og det er et positivt tegn fra USA.

Foto: Vestas

Vestas er blevet valgt som leverandør af 300 megawatt til den amerikanske storkunde Xcel Energy, hvilket kan lyde som "business-as-usual" for det danske vindmølleselskab, men en interessant tvist i denne sammenhæng er, at der her er tale om et projekt, som avancerer fra udviklingsfasen på baggrund af det nedtrappede PTC-beløb til 80 pct. af støtteordningens oprindelige værdi.

Det tegner positivt for det amerikanske marked på længere sigt, når alle de projekter, der før udgangen af 2016 blev kvalificeret til 100 pct. PTC-støtte, bliver opsat frem mod udgangen af 2020.

"Det er lige nøjagtigt sådant et datapunkt, vi har ventet på, så vi får en fornemmelse af, at der også er kunder, som ser fordelen i de her 80 pct. Så en rigtig god nyhed for Vestas, som giver forhåbning om, at markedet kan forblive stærkt også ud over 2020," siger aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank til Ritzau Finans.

"Det er et klokkeklart billede på, at den amerikanske vindindustri lever i bedste velgående - også selv om vi i perioder ikke hører så meget til ordrerne fra Vestas," tilføjer han.

80 pct. kan være rigtig godt

Mens kunderne frem mod udgangen af året kan kvalificere nye projekter til 80 pct. PTC, så bliver ordningen efter årsskiftet nedtrappet yderligeret til 60 pct. Selvom nyheden fra Xcel viser potentiale med 80 pct. PTC, så venter Jacob Pedersen ikke at se så massiv en ordreindgang, som var tilfældet før årsskiftet til 2017.

"Jeg forestiller mig ikke, at vi får et ordrerush i samme kaliber, som vi så mod udgangen af sidste år. Det ville være for meget at tro på, men derfor er det stadigvæk min forventning, at der er aktører ligesom Xcel, som siger, at de 80 pct. faktisk er rigtigt godt, og at kunder frem mod udgangen af året derfor skal have sikret PTC-tilskuddet på de 80 pct.," siger Jacob Pedersen.

Han har dog hele tiden haft en forventning om, at markedet i USA ikke ville falde sammen efter 2020 som følge af udfasningen af PTC-ordningen.

"Det kan godt være, at markedet bliver en smule mindre, men de mekanismer, som gør sig gældende, er jo lavere PTC-tilskud kontra mere effektive møller. De mere effektive møller gør altså, at projekterne bliver rentable selv med lavere skatterabat. Det giver kunderne nogle muligheder, så jeg ser også et amerikansk marked, som er brugbart og stort efter 2020," siger Jacob Pedersen.

En milepæl for branchen

De pågældende Xcel-projekter, som Vestas skal levere møllerne til, skal opføres i to projekter i staten South Dakota i USA, og Excel Energy understregede i en pressemeddelelse onsdag også, at der er tale om en særlig aftale.

"Dette er en milepæl for vores branche og kunder. Dette projekt beviser, at vi fortsat kan føre an i den grønne omstilling af energikilderne, mens vi giver kunderne lave regninger, selv når støtteordningerne bliver udfaset," udtaler Xcel-direktør Ben Fowke i meddelelsen.

De to vindparker - Dakota Range I og II - skal stå færdige i 2021, oplyser selskabet uden at offentliggøre flere detaljer om investeringsbeløb, vindmølletype eller -antal.

Vestas har endnu ikke offentliggjort ordren, som derfor formentlig kun indtil videre optræder i det danske selskabs bøger som en betinget aftale, der ikke er fuldbyrdet endnu med garantier og forudbetalinger.

Ordrer på 300 MW eller mere er selskabet nemlig forpligtet til at oplyse til fondsbørsen.

 

Mere fra EnergiWatch

Fortum vil opsnappe halv mio. ton CO2 på Fyn

Fjernvarme Fyn og finske Fortum indleder forundersøgelser om lagring af CO2 fra varmeanlægget i Odense og affaldsforbrændingen i Nyborg. Potentialet er på sigt en lille million ton årligt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs