Mølleballaden ved Cold Hawaii: Bygherre åbner for at skippe én vindmølle

Bygherre foretrækker tre møller, men kan nøjes med to. Surfere nikker ja, men kommunen tøver.
Foto: PR
Foto: PR
AF DR MIDT OG VEST

Bygherren bag et omstridt mølleprojekt med tre store vindmøller ved Hanstholm havn kan godt acceptere et mindre projekt.

Og det kan muligvis løse en konflikt mellem surferne ved Cold Hawaii i Thy og Thisted Kommune. Striden handler om, at kommunen planlægger at placere en af vindmølleprojektets tre møller tæt på det populære surfspot Middles.

Men nu åbner projektets bygherre altså for, at man godt kan undvære den ene mølle i projektet. Lars Christian Gaarn-Larsen, direktør i selskabet GPP Vind, som er bygherre på projektet, siger til DR P4 Midt & Vest.

"Vi vil ikke afvise at nøjes med to møller, men det bliver ikke os, som foreslår sådan en ændring af projektet."

GPP vind, som står for Green Power Partners, skal opføre møllerne og leje møllepladserne af Hanstholm Havn. Lejeindtægterne skal være med til at finansiere en planlagt udvidelse af havnen.

Både surferne og et lille mindretal i Thisteds kommunalbestyrelse har tidligere argumenteret for at droppe den østligste af de tre møller i projektet.

Surfklubben NASA i Klitmøller frygter nemlig, at den østlige mølle vil skabe mere turbulens og dermed ødelægge vindforholdene på Middles øst for Hanstholm Havn, som er en vigtig del af Cold Hawaii og betegnes som det bedste surfspot i Nordeuropa.

Så for surferne kan to møller i stedet for tre være en brugbar løsning, men egentlig er antallet ikke afgørende.

"Vi har jo hele tiden holdt på, at den østlige mølle er problemet. Om der er to eller fire møller er ikke det, vi kigger på," pointerer Stian Eide, formand for surfklubben NASA til DR P4 Midt & Vest.

"Vi kigger på, om kvaliteten af det spot, der hedder Middles, kan bevares. Det er det, vi arbejder på og har en god dialog med havnen og GPP Vind om forhåbentlig," siger han.

Da GPP Vind afviser selv at gå forrest for at skippe én af møllerne eller ændre placeringen, er bolden ved kommunen eller Hanstholm Havn.

Hos Thisted Kommune melder borgmester Lene Kjelgaard Jensen (K), at hun ikke kommer til at tage sagen op igen, som tingene står lige nu. Hun understreger, at politikerne har besluttet at give tilladelse til tre møller på Hanstholm havn i en politisk afvejning og på baggrund af en faglig kvalificering.

"Vi har truffet en beslutning, og den står jeg på mål for stadigvæk," siger hun til DR P4 Midt & Vest.

Men hvis Hanstholm havn og bygherren af egen drift ønsker at finde en anden løsning, så er hun klar til igen at tage sagen op politisk.

"Jeg har ikke baggrund for at underkende en kommunalbestyrelses beslutning på det her grundlag, men er det sådan, at havnen og bygherren finder ud af nogle andre ting, så lytter vi til det. Og så tager vi sagen op igen, for så er der noget nyt. Men det er der ikke på stående fod," siger hun.

Onsdag mødes GPP Vind, Hanstholm havn og repræsentanter for surferne til et dialogmøde.

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF DR MIDT OG VEST ****

Hanstholm Havn får vindmølleaftale på plads

Jurister: Vindmøller bliver rejst ulovligt

KL: Nyt lovforslag bremser danske vindmøller

Sønderjysk vindmøllepark skrottet efter fem års tilløb

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også