EnergiWatch

Siemens Gamesa afskediger 600 i Aalborg

Vindmølleproducenten fyrer mere end hver fjerde ansatte på dansk vingefabrik.

Foto: Siemens

Vindmølleproducenten Siemens Gamesa Renewable Energy foretager en kraftig reduktion i arbejdsstyrken på sin vingefabrik i Aalborg, hvilket sker som reaktion på ændrede markedsforhold og intensiveret konkurrence.

I alt vil 730 medarbejdere på fabrikken, som i dag har 2100 ansatte, blive berørt, idet 600 ventes afskediget per 30. september 2017, mens 130 vil blive omplaceret på fabrikken.

Det oplyser Siemens Gamesa til Ritzau Finans.

"Vi er kede af det på de her mange medarbejderes vegne og håber, at vi med et tæt samarbejde med Aalborg Kommune hurtigt kan få folk videre i beskæftigelse," siger Jan Kristensen, kommunikationschef i Siemens Gamesa Renewable Energy, til Ritzau Finans.

"Det er nødvendigt at tage dette svære skifte, for at vores forretning kan forblive konkurrencedygtig og bedre i stand til at reagere på skiftende efterspørgsel fra vores kunder," forklarer han.

Over den seneste tid har Siemens Gamesa omstruktureret adskillige steder rundt om i verden. Den store neddrosling i Aalborg kommer således blot et halvt år efter, at mølleproducenten lukkede sin vingefabrik i Engesvang, hvor der blev fyret 430 ansatte. Mens der i sidste måned blev udmeldt lukning af vingefabrikken i canadiske Tilsonburg, hvilket kostede 300 jobs.

Netop vingeproduktion er et af de aspekter i produktionen, hvor der sker størst outsourcing hos de store mølleproducenter. Mens Gamesa i mange år har fået produceret vinger hos blandt andet TPI Composites har Siemens ellers historisk været lunkne over for at lade udefrakommende producere vinger til deres møller. Sidste år indgik selskabet dog en samarbejdsaftale med LM Wind Power.

Mens en den af årsagen er industriens fortsatte bestræbelser på at nedbringe omkostningerne, har landenes krav om lokalproduceret indhold stadig større indflydelse på udflytningen. Krav der eksempelvis kan efterleves ved at få produceret vinger lokalt.

Da Siemens Gamesa i sidste måned vandt en stor ordre i Tyrkiet – der har nogle af Europas skrappeste krav til lokalproduceret indhold – meldte fabrikanten eksempelvis ud, at vingerne ville blive produceret lokalt. Såvel TPI som LM Wind Power har produktionsanlæg i Tyrkiet. Lige som der har været meldt om nye vingefabrikker i bl.a. Marokko og Egypten i forbindelse med store ordrer.

Endelig begyndte Siemens sidste december produktionen af havvindmøllevinger på sin nye fabrik i den engelske havneby Hull.

Siemens Gamesa kom i slutningen af juli med et skuffende regnskab for perioden april, maj og juni, som blandt andet viste et fald i ordrebogen på 20 pct. i forhold udgangen af juni sidste år.

Baseret på leverancerne i 2016 er Siemens Gamesa med en markedsandel på 13,2 pct. ifølge konsulentfirmaet FTI verdens næststørste vindmølleproducent efter Vestas, som til sammenligning har en andel på 15,8 pct. af det globale marked.

Siemens Gamesas adm. direktør for havmølleforretningen, danske Michael Hannibal, har adskillige gange tidligere afvist, at vindmølleproducenten var på vej til at trække produktionen ud af Danmark. I slutningen af oktober 2015 konstaterede han eksempelvis, at "vores allerstørste vingefabrik ligger i Aalborg og skal da blive der."

Siemens afviser dansk exit

Siemens Gamesa lukker vingefabrik i Canada

Siemens Wind fyrer 430 på vingefabrik

Siemens fyrer 150 i Aalborg

Siemens outsourcer ny vingeproduktion til Polen

Siemens opfører ny vingefabrik

Siemens har indgået guldrandet energikontrakt med Egypten

Mere fra EnergiWatch

Green Power Denmark roser "historisk aftale"

Danmark bevæger sig med ny klimaaftale mod en grønnere, friere og mere elektrisk fremtid, lyder det fra brancheorganisation, mens projektudvikler kalder det ”afgørende”, at det vil gøre det lettere og hurtigere at sætte vedvarende energianlæg op på land.

DI: Politikerne har taget ansvaret på sig

Ny aftale om grøn varme og vedvarende energi skruer gevaldigt op for tempoet på den grønne omstilling, mens den vil frigøre Danmark fra brugen af russisk gas, lyder det fra erhvervsorganisationen Dansk Industri.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs