EnergiWatch

Ny topchef for vindserviceselskab: "Det er en turnaround-opgave"

Organisationen skal forenkles og tabsgivende aktiviteter nedlukkes, men opkøb er også en mulighed for Total Wind Group, der i 2016 leverede et dundrende underskud.

Foto: LM Wind Power

Total Wind, der har specialiseret sig i nøglefærdige løsninger inden for transport, installation, service og vedligeholdelse af vindmøller, har fået ny adm. direktør i form af Poul Erik Schou-Pedersen, og han lægger ikke fingrene imellem, når han skal beskrive den opgave, som han er gået ind i.

"Det er en turnaround-opgave. Det er en presset branche, hvor leverandørerne har det hårdt, og der har været et sådant "race-to-the-buttom" prismæssigt, hvor man har accepteret projekter, som simpelthen er født tabsgivende. Den her virksomhed har ikke været nogen undtagelse og præsteret nogle meget dårlige resultater sidste år," siger Poul Erik Schou-Pedersen.

Regnskabet for 2016 var med et underskud på 58,3 mio. kr. alt andet end positiv læsning, efter at selskabet året forinden havde tjent 5,4 mio. kr. på bundlinjen.

"I år ser første halvår, som dog traditionelt er lavsæson, heller ikke for brillant ud. Andet halvår er højsæson for at installere vindmøller, og det er her, man traditionelt har tjent pengene. Det ser også rigtig fornuftigt ud. Vi har en rigtig god ordrebeholdning, men fortsat et misforhold mellem indtægter og udgifter," siger Poul Erik Schou-Pedersen om 2017.

"Det er sådan de traditionelle turnaround-overskrifter - at få tilpasset organisationen og skruet op for de ting, der virker, og ned for de ting, der ikke virker. At få afviklet dårlige projekter og satset på flere af de gode," tilføjer han.

Han vil ikke sætte tal på, hvilket resultat der forventes for 2017, ud over at det "også bliver utilfredsstillende".

Nøglen til en succesfuld turnaround er ifølge direktøren en forenkling af organisationen, som i dag har en struktur bestående af 17 selskaber.

"Vi bruger rigtigt meget tid på interne ting, som kunderne ikke bliver rigere af. Det skal vi have kigget rigtig grundigt på, så vi får forenklet organisationen og bliver én virksomhed og får smurt kæden rundt omkring," siger Poul Erik Schou-Pedersen.

Den disciplin vil også medføre nedlukninger.

"Det vil det helt klart. Vi skal have skruet ned for nogle ting, som ikke er overskudsgivende," siger han.

Mens det ene ben i strategien handler om at forenkle organisationen, så kalder han det andet ben for "right-sizing".

"Vi skal have vores faste omkostninger ned. Der har været alt for mange mennesker i administration i den her virksomhed drysset ud over mange lande. Vi har formentlig en del dobbeltarbejde og unødvendigt arbejde, som kunderne ikke er villige til at betale for," siger Poul Erik-Schou-Pedersen.

Det vil medføre fyringer, samtidig med at selskabet gerne vil tiltrække flere teknikere. På nuværende tidspunkt har Total Wind 420 teknikere i forskellige lande.

"Det skal vi gerne skrue op for, men branchen mangler kvalificeret arbejdskraft. Vi er ikke ene om at ville ansætte nogle flere. Vi vil også gerne lave tilkøb af virksomheder, som har tilsvarende aktivitet, så vi kan få det rigtige forhold mellem faste omkostninger og produktion," forklarer direktøren.

I forhold til opkøbsmuligheder siger han at der tales med alle i branchen, hvor alle ser ud til at have det svært.

"Markedet er i en "shake-out-fase". Prisen på vindmøllerne skal ned, fordi prisen på vindgenereret strøm skal ned, og så bliver hele værdikæden jo presset til at blive mere effektiv. Det er de helt rigtige ting, der foregår i branchen, men tilpasningerne gør selvfølgelig ondt rundt omkring," siger Poul Erik-Schou-Pedersen.

Poul Erik-Schou-Pedersen kommer fra en stilling som Managing Partner hos energi-venturefonden NES Partners, hvor han nåede at være i 10 år, og arbejdede forud for det i 15 år som administrerende direktør for Kamstrup.

Mange fejl konstateret ved kollaps af Vestas-mølle Vestas-montør startede millionforretning ved en tilfældighed Dansk offshore udpeger de største forhindringer Vingefikser i salgsoffensiv 

Mere fra EnergiWatch

Otovo henter ny global chef

Det norske solcelleselskab har ansat Pål Hauff Hvattum som chef for globale markeder. Hvattum kommer til Otovo fra en tilsvarende rolle i Adevinta.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs