Solar: Bred salgsvækst og fortsætter med at investere

Der er stadig penge at investere for hos Solar, der fornyeligt købte Solar Polaris, der tilbyder projekter inden for installation af solpaneler på erhverv- og boligområdet.
AF RITZAU FINANS

Ud over nogle enkelte lande har der i første kvartal 2017 været fremgang på alle de markeder, hvor den danske sourcing- og servicevirksomhed Solar opererer.

I dette års første tre måneder sluttede omsætningen på knap 3,0 mia. kr. mod godt og vel 2,7 mia. kr. i samme periode sidste år. Der var dermed tale om en tocifret procentstigning.

"Vi har haft en fornuftig vækst i første kvartal. Men inden man bliver alt for kåd, så skal man huske på påskens placering, der i år lå i andet kvartal mod første kvartal sidste år. Det betyder noget for vores forretning," påpeger Anders Wilhjelm, der er administrerende direktør hos Solar.

Ifølge Solar-topchefen var salgsvæksten i dette års første kvartal bredt funderet, idet der var fremgang i alle markeder bortset fra Benelux-området.

Særligt Danmark og Norge sprang i øjnene med "en rigtig god" vækst, mens Sverige og de andre markeder oplevede "en rimelig" vækst.

"I forhold til kundesegmenter ligger væksten nogenlunde ligelig mellem installation og byggeri på den ene side og industri på den anden," forklarer Anders Wilhjelm.

Driftsoverskud påvirket af engangsomkostninger

Mens der var en tocifret procentvis stigning i omsætningen, lå den procentvise vækst for driftsindtjeningen, EBITA, en anelse lavere. I første kvartal 2017 endte driftsoverskuddet på 56 mio. kr. mod 52 mio. kr. i samme kvartal året før.

I dette års første kvartal har driftsindtjeningen været påvirket af en del engangsomkostninger, idet næsten halvdelen af de forventede engangsomkostninger for 2017 gjorde sig gældende i kvartalet.

"Det er et spørgsmål om, at vi kontinuerligt strammer bardunerne i forretningen. Og det er for eksempel, hvis man siger farvel til nogle folk. Så er der nogle engangsomkostninger relateret til det.Og det er klart, at når man investerer mere end 200 mio. svenske kr. i en virksomhed som Bimobject, så er der også nogle omkostninger til rådgivere og så videre."

"Så ud fra, hvad vi havde forventet af engangsomkostninger for helåret, så har mange af de engangsomkostninger ligget i første kvartal. Men det er ikke nogen større overraskelse for os og faktisk meget som forventet," siger Anders Wilhjelm.

Vil fortsætte med at investere

Fremadrettet kommer Solar ifølge topchefen til at fortsætte med at investere og specielt inden for det digitale område. Også selv om det kommer til at koste på bundlinjen.

"Men vi mener, det er det rigtige at gøre, og vi vil blive ved med at investere, sådan at vi både kan styrke hovedforretningen men også blive ved med at finde ting til at sikre fremtidens vækst. Vi synes eksempelvis, at det digitale byggeri er ekstremt spændende. Det er også derfor, at vi investerer i Bimobject og andre software-baserede virksomheder," fortæller han.

Blandt tidligere opkøb kan fremhæves supply chain-specialisten MAG45, som Solar overtog i fjor, og firmaet Solar Polaris, der blev købt i dette års første kvartal og tilbyder projekter inden for installation af solpaneler på erhverv- og boligområdet.

Om Solar fremadrettet vil foretrække hele opkøb frem for medejerskab i virksomheder, som det er tilfældes med Bimobject, kommer an på et særligt forhold.

"Det vil afhænge af, hvad der strategisk giver mest mening. I nogle tilfælde vil det være overtagelser, og i andre tilfælde vil det ikke være strategisk fornuftigt for os at være eneejer," forklarer Anders Wilhjelm.

Efter fremlæggelsen af regnskabet for første kvartal fastholder Solar sine forventninger til 2017, hvor der fortsat ventes en omsætning på omkring 11,4 mia. kr. og et EBITA på 300 mio. kr.

Svensk nyinvestering gav stort løft til bundlinjen

Solar satser stort på sol med nyt selskab

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også