EnergiWatch

Better Energy vil have sol og vind fordelt lige

Det er ikke kun i energiministerens ører, at Energikommissionens anbefalinger om teknologineutrale udbud er sød musik. Hos solselskabet Better Energy ser man frem til at få lov til at konkurrere mod vind med en forventning om, at sol kan gøre det billigst.

Foto: Ritzau Scanpix/Tobias Selnær Markussen.

Hos soludvikleren Better Energy har man med åbne arme hilst Energikommissionens anbefalinger velkomne. For selskabet er overbevist om, at hvis der kommer teknologineutrale udbud, så vil sol helt klart kunne spille med om sejren.

"Solenergi er helt klart billigere end vind lige nu. Så det eneste vi er interesseret i, det er nogle teknologineutrale budrunder, hvor vi får lov til at konkurrere på helt lige vilkår - altså hvem der kan gøre det billigst. Er det konventionel energi, er det vedvarende energi, er det atomkraft? I virkeligheden bør alle typer have muligheden for at vise, hvad man kan præstere på det område," fortæller investeringsdirektøren i Better Energy, Anders Nielsen.

Han peger på, at der sammen med havvindmøller følger en dyr infrastruktur i form af blandt andet en transformer-ø og kabler.

"Og det er også noget, som forbrugerne betaler for. Det kommer altså oveni støtten," siger Anders Nielsen.

Han henviser til, at Better Energy i slutningen af 2016 vandt et udbud med et tillæg til markedsprisen på blot 12,89 øre/KWH og skal opføre tre solcelleparker på i alt 21,6 MW. Til sammenligning vandt Vattenfall Krieger Flak med et bud på 37,2 øre/KWH.

Netop når politikere fremhæver Kriegers Flak, og hvor billigt det er, sidder Anders Nielsen og krummer tæer, og han mener, at solen er blevet forsømt herhjemme. For selvom det er lykkedes for Better Energy at få projekter på bøgerne i Danmark i de seneste år, vil fremtidige teknologineutrale udbud åbne Danmark op for selskabet igen.

"Det betyder, at vi udover at være aktive udenfor landets grænser også kan lægge vores energi i Danmark, hvilket vi utrolig gerne vil. Men lige nu er der simpelthen ikke nogen konkrete planer om udbygningen af solenergi eller vedvarende energi i større stil, og det er egentlig det, som vi gerne vil have," siger Anders Nielsen og fortsætter:

"Det, der undrer mig, er, hvor lidt fokus der er på sol, og hvor fokuserede vi er vind."

Han understreger, at det ikke er fordi, at Better Energy mener, at vind ikke i fremtiden skal være en del af energiforsyningen, men at han blot mener, at teknologierne skal konkurrere på lige vilkår. 

Et skridt foran

Samtidig peger han på, at sol og vind komplementer hinanden godt. For ofte er det sådan, at vindmøller producerer mest om vinteren, mens solceller producerer mest om sommeren.

Han bliver bakket op af selskabets marketingsdirektør, Jesper Sidenius, der fortæller, at de to teknologier kan balancere tingene ud, da vinden tit blæser, når der ikke er sol og omvendt.

Men når det handler om at være billigst, mener Jesper Sidenius, at sol er et skridt foran.

"Overordnet kan man sige, at hvis de klimatiske forhold bare er rimelige gunstige, så er sol billigere. Forskellen er måske lille nu, men den bliver større og større," siger Jesper Sidenius og fortsætter:

"For sol er teknologidrevet, hvor vind handler om at justere design for at få en lidt større ydelse eller gøre møllerne lidt større. Med teknologiprodukter er prisudvikling helt anderledes. Det har man set på mange områder," siger han.

Han henviser til den såkaldte Moores lov med en eksponentiel udvikling af teknologi og peger på, at solen stadig er i sin startfase, hvorfor der vil blive rykket på prisen.

"Det er klart, at selvom det pt. koster nogenlunde det samme at sætte op, vil solpaneler, batterier, inverters kommer til at falde meget i pris - det er der ikke meget tvivl om, når vi kigger i krystalkuglen. Så alt det tæller for, at politikerne skal holde alle døre åbne, og så tage det der er bedst for miljøet, samfundet og pengepungen," siger Jesper Sidenius.

Skærer i kæden

Better Energy har også reduceret omkostningerne ved at skære i værdikæden. Her fortæller Jesper Sidenius, at der var langt flere led for bare tre år siden.

I dag har selskabet samlet alt fra erhvervelse af jordstykker, lokalplaner og projektering til finansiering og aftaler med et elselskab om tilkobling.

"Ved at det ikke er to-tre-fire forskellige spillere, som det var for tre-fire år siden, så er det en fordel, at det er en spiller," siger Jesper Sidenius og fortsætter:

"Vi kan selv projektere parkerne og optimere på konstruktion og ledningsføring, så der er mindst muligt vedligehold og mindst muligt udgifter i forbindelse med etablering af det. Så den usikkerhed, som hvert enkelt led giver, tager man samlet. Og når man behersker det hele, giver det nogle stordriftsfordele og dermed også mere konkurrencedygtige priser."

Åbnet for sol igen

Samtidig har Better Energy indledt et joint venture med Pure Energy, hvortil selskabet Pure & Better Energy er oprettet.

I regnskabet for det fællesejede selskab fremgår det, at der ligger en pipeline af projekter på samlet set 100 MW, der skal opføres i 2017 og 2018.

"Den skal sådan set bare eksekveres, for det er, hvad vi har af sikrede rettigheder, der skal sættes op. Så kan du sige, ja, den må gerne blive udvidet, men her er vi pt. afhængige af, at ministeren eller regeringen laver en ny lov," siger Jesper Sidenius, der håber på, at der med Energikommissionens anbefaling om teknologineutrale udbud og en energiminister, der siger, at det lyder som sød musik i hans ører, at der snart vil ske noget.

"Så ligger det lidt i kortene, at der kommer noget, hvor der bliver åbnet for sol igen," siger Jesper Sidenius.

Af regnskabet kan man også udlede, at samarbejdet med Pure Energy har været ganske frugtbart. For selskabet kommer ud af 2016 – i en ni måneders periode – med en omsætning på 141,5 mio. kr. og et overskud på 21,3 mio. kr.

Derfor kommer joint venture selskabet også til at køre videre i fremtiden.

"Det er gensidigt så frugtbart, at det kan jeg ikke tænke mig, at der bliver rørt ved," siger Jesper Sidenius, der dog ikke afviser, at Better Energy kører nogle projekter solo.

"Vi har også gang i lande, hvor det ikke giver mening at samarbejde med dem. Men alt i Danmark og alt, hvad vi har lige nu og her, det bliver kørt i Pure & Better Energy. Men det er ikke sikkert, at det skal være alt i fremtiden. Det har vi ikke aftalt," siger Jesper Sidenius.

Energiselskab investerer i projekt

I takt med at Better Energys projekter er vokset i størrelse, har der også været en form for udskiftning i investorerne.

Hvor det tidligere var sat op i en P/S-form, og hvor skatten spillede en væsentlig rolle, var investoren typisk en velhavende person, ser det anderledes ud i dag.

"Vi kommer nok snart til at offentliggøre, at et stort forsyningsselskab har smidt ganske mange penge ind og investeret i en af de kommende solparker. Hvis man tænker frem, så er både holdingselskaber og enkelt individer, pensionsfonde og andet vores investeringsparter fremadrettet," siger Jesper Sidenius og tilføjer:

"Et større anlæg er mere rentabelt, kan optimeres mere end et mindre anlæg. Så udviklingen er også, at størrelsen per anlæg bliver større, og så bliver investorerne det også."

Better Energy har også lanceret obligationer under navnet Better Energy Solar Bonds, hvor investorerne kan hente 10 pct. i afkast.

"Men der låner man også pengene til, at vi kan udvikle noget, som for os giver et større afkast," siger Jesper Sidenius.

Vil blive afsætter

Tidligere solgte Better Energy deres parker fra med få undtagelser. Men det kan komme til at ændre sig i fremtiden.

"Fremadrettet vil vi nok beholde mere selv og dybest set blive afsætter af strøm, hvor vi har dem på egne bøger af den simple årsag, at det er en god og stabil investering med et godt afkast," siger Jesper Sidenius.

Det betyder dog ikke, at Better Energy fuldstændig afholder sig fra at sælge fra i fremtiden, men der bliver nok mere tale om, at selskabet inviterer partnere med og sælger f.eks. en eller to tredjedele af projektet.

"Der er ikke nogen fast skabelon for det. Men overordnet set, vil vi nok beholde så meget af det, som vi kan, de steder, hvor det giver mening," siger Jesper Sidenius og fortæller, at det vil sikre et godt cashflow.

To, tre eller måske fire år

Præcis hvornår Better Energy står klar med solcelleanlæg, der kan opføres uden støtte i Danmark vil hverken Anders Nielsen eller Jesper Sidenius spå om. Men det korte af det lange er, at ingen af dem, mener, at det ligger langt ude i fremtiden.

"Om det ligger to år ude eller fire. Det skal jeg ikke kunne sige. Men det ligger ikke ti år ude i fremtiden. Man kan allerede gøre det nu, men så er det under mere sydlige himmelstrøg. Det er noget, der vil komme snart," siger Jesper Sidenius.

Historisk lave priser i dansk soludbud

Solbranchen sikker på sejr i det kommende støttesystem

Lilleholt ser fornuft i at åbne for støtte over grænserne

Vindmølleindustrien vil have 1,7 GW ny dansk landvind

Mere fra EnergiWatch

Dansk energiselskab presset helt i bund

Et vanskeligt 2021 gav GNP Energy et stort tab og sendte egenkapital så langt ned, at der er tvivl om den fortsatte drift. Moderselskabet er dog kommet til undsætning, selvom det selv kæmper med et stort underskud og negativ egenkapital.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs