Rapport: Danske pensionsselskaber rasler ned ad global klimarangliste

Danmark var engang duks, men sakker nu agterud, hvad angår evnen og lysten til at bruge pensionsmilliarder til at forbedre klimaet, hedder det i en ny global undersøgelse.
Foto: PR
Foto: PR
AF POLITIKEN

De danske pensionsselskaber investerer gerne danskernes opsparing i grøn energi. Og skulle pensionskronerne være sat i et gammeldags olieselskab, der ikke er meget for at udfase olie, er de danske selskaber hurtigt ude med riven og fortælle dem, at de skal forbedre sig. Eller hvad?

Ifølge en frisk analyse fra den britiske tænketank Asset Owners Disclosure Project (AODP). Her rasler Danmark ned ad en årlig global rangliste over såkaldt institutionelle investorer: Mens Sverige og Norge holder fast i duksepladserne som nummer 1 og 2, er Danmark faldet en plads fra nummer 5 sidste år til en mere beskeden nummer 8, skriver Politiken onsdag.

Det skyldes ifølge AODP’s direktør, Julian Poulter, at de danske selskaber ganske vist er gode til at investere i for eksempel sol og vind – i gennemsnit har de 2 procent af deres formuer i CO2-venlige selskaber, hvilket er langt over verdensgennemsnittet. Men til gengæld er mange af selskaberne alt for tøvende over for at presse de selskaber, de investerer i, til at blive grønnere, viser undersøgelsen.

"Det er mærkeligt. Jeg ved ikke, hvorfor der kulturelt er så stor modstand«, siger Julian Poulter til Politiken. »Sagen med Danmark og andre lavtliggende lande er, at I bliver meget hårdt påvirket af klimaforandringerne, så der burde være grund nok til at handle ikke blot som verdensleder – I har en meget stor egeninteresse," siger han til Politiken.

Der findes flere globale klimalister. Men AODP-listen, der har ti år på bagen, er internationalt anerkendt som den ældste og grundigste på området, og dens resultater citeres i aviser som Financial Times og i blogs for Verdensbanken.

Derfor er det et skidt signal, at Danmark ryger ned ad listen, siger Jarl Krausing, international chef i den grønne tænketank Concito. Især fordi de danske pensionsselskaber var nogle af de første i verden, der for alvor gik ind i grønne investeringer.

"Det understreger, at vi relativt set var first movers, men vi kan ikke hvile på laurbærrene. Vi skal have fremmet en generel praksis i branchen, hvor alle investorer bruger de muligheder for risikostyring i forhold til klima, der findes," siger han til Politiken.

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Politiken ****

Akademikerkasser skyder milliarder i ny CIP-fond

Dansk pensionskasse investerer stort i engelsk gasdistribution

PKA i grønt farvel til canadiske olieinvesteringer

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også