Se videoen: Her fjerner Dong verdens ældste havvindmøllepark

Den har udgjort havvindmølleindustriens vugge siden 1991, men nu går offshore-parken ved Vindeby på pension. Danske Dong Energy viser i en video, hvordan man fjerner de 55 meter høje vindmøller.

Hvad Dong Energy tidligere har kaldt for "startskuddet på et industrielt væksteventyr", den lille 25 år gamle havvindmøllepark Vindeby syd for Langeland, står foran et velfortjent otium.

Den lige under fem MW og 11 møller store offshorepark har snurret el hjem, til hvad der svarer til cirka 2.200 danskerne siden 1991, men nu er den blevet så gammel og undseelig, at den skal pilles ned. Det er ejeren Dong Energiy nu gået i gang med, efter man fik tilladelse af Energistyrelsen i januar.

Netop på grund af parkens særstatus som verdens første, så er arbejdet ikke noget, der er blevet udført så mange gange før, og derfor har Dong delt en forkortet video af arbejdet.

Det er ikke længere rentabelt at drive havvindmølleparken. De 11 møllers samlede kapacitet på fem MW svarer til sammenligning til to halvmoderne vindmøller på land. I dag bygger flere vindmølleparoducenter havvindmøller, som er mere end tre gange så store som Vindebymøllernes 55 meter.

FÅ ET GRATIS ABONNEMENT PÅ ENERGIWATCH: KLIK HER.

Bare en enkelt af de allerstørste havvindmøller yder mellem otte og ni MW, det vil sige næsten det dobbelte af hele Vindeby havvindmøllepark.

Møllekomponenterne skal genbruges.

De sejles nemlig til Nyborg, hvor de i videst mulige omfang vil blive genanvendt eller benyttet til forskning. Desuden får Energimuseet et eksemplar.

Betonfundamenterne nedbrydes på stedet og vil også blive genanvendt.

Gamle vinger fra vindmøller kan nedbringe støj

Dong tager verdens første havmøllepark ud af drift

Sådan vil Dong tredoble sin størrelse til søs på under et årti

Dong overtager gigantisk britisk havmølleprojekt

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også