Mange fejl konstateret ved kollaps af Vestas-mølle

Boltene på kollapset Vestas-mølle var ikke spændt godt nok af en montør, der hverken havde erfaring eller uddannelse. Og det var ikke den eneste mølle med fejl, konstaterer haverikommission.
Foto: Statens Haverikommission
Foto: Statens Haverikommission

Juleaftensmorgen i 2015 brast en 400 ton tung V112-mølle sammen i skoven ved den sydsvenske landsby Lemnhult. Et både dramatisk og højst usædvanligt kollaps, eftersom møllen i lighed med de 31 tvillinger i den svenske vindmøllepark på tidspunktet var mindre end tre år gamle. Årsagen til uheldet har Sveriges haverikommissionen nu redegjort for, og den peger på slendrian – både fra Vestas og de øvrige parters side.

Vestas: Aldrig oplevet noget lignende

Det fremgår af kommissionens rapport. Ingeniøren skrev først om rapporten mandag morgen.

Selve den udløsende faktor var, at boltene i den nederste tårnflange ikke var forspændt hårdt nok. Det krævede tilsyneladende ikke den store kædestrammereksamen at afgøre, og det var også allerede kort efter kollapset her, mistanken blev rettet mod.

Men derudover fremgår det af rapporten blandt andet, at værktøjet til at spænde boltene ikke var kalibreret efter producentens forskrifter, at der gik længere tid end Vestas' egne krav fra for- til endelig montering, samt at det ikke blev verificeret, om boltene blev spændt med det rigtige moment. Det blev heller ikke blev undersøgt, hvordan vejrforholdet – regn og sne – kunne spille ind.

Skruer ikke opbevaret ordenligt

Vand har en stor påvirkning på friktionen, noteres det. Men stik imod Vestas' egne instruktioner blev skruerne ikke opbevaret i en lukket beholder men lå derimod ude, hvor de var udsat for nedbør. Ved monsteringen fandtes der sne og is mellem tårndelene, om end haverikommissionen ikke kan udregne effekten af dette, da der ikke er dokumentation for mængden.

Derudover fremgår det også, at den enlige montør fra den danske underleverandør Total Wind, der stod for at skrue boltene i på møllen, hverken havde uddannelse eller forudgående erfaring med at installere vindmøller. Han havde kun modtaget mundtlige instruktioner.

Det var "ikke usædvanligt da kun 25 pct. af det hyrede personale, der arbejdede med tilsvarende opgaver, havde gennemgået første stadium i uddannelsessystemet," noteres det i rapporten.

Det er dog heller intet krav, at der skal være gennemgået en sådan, og Vestas anså Total Wind – der havde ansvaret for kontrollen – som havende tilstrækkelig erfaring, fremgår det. Vestas gennemførte selv kontrol af arbejdet og besigtelse af installationen i en såkaldt "walk down", fastslår det.

Ejer gav ikke påkrævet underretning

Til gengæld er der et krav om, at ejeren skal rapportere til myndighederne, hvis denne bliver opmærksom på hændelser, der kan medføre sikkerhedsrisici for mennesker eller miljø. Det skete ikke. For uheldet skete tilsyneladende ikke fuldstændig uden forsvarsler.

Allerede ved det første tjek af møllerne i forbindelse med installeringen blev der konstateret adskillige knækkede eller løse skruer. Det samme var i øvrigt tilfældet ved det efterfølgende etårstjek af parkens 32 møller.

"Nogen underretning havde imidlertid ikke tilfaldet tilsynsmyndigheden før haveriet med henblik på løse eller knækkede tårnskuer," noteres det i rapporten, der også bemærker, at hverken kommunen eller den kontrolansvarlige havde foretaget arbejdspladsbesøg under opførelsen.

Haverikommissionen udstikker på baggrund af gennemgangen en række anbefalinger til såvel myndigheder som Vestas, der anspores til at følge op på, at instruktioner og manualer efterleves på alle byggearbejdspladser.

"Det er fint, at man nu stiller krav til, at montører skal have den rette uddannelse. Men flere af bristerne, som fandtes under opførelsen af Lemnhult Vindpark, relaterer sig til direkte organisatoriske spørgsmål såsom mangel på beskyttende opbevaring af skruer," noteres det.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også