EnergiWatch

Gamesa funkler som aldrig før op til Siemens-fusion

Den spanske vindmølleproducent lavede en Vestas i 2016 og slog sine egne forventninger trods adskillige opdateringer i løbet af året. Nu vil spanierne runde nok en milepæl i år.

Foto: Gamesa

Det er i tæt på øjenhøjde, at Gamesa går ind i den kommende fusion med Siemens. Den spanske vindmølleproducent leverede på adskillige parametre et rekordår i 2016, hvor især salget til Indien og Latinamerika medførte store tocifrede vækstrater på nøgletallene.

Det fremgår af den årsrapport, selskabet præsenterede sent torsdag.

Omsætningen stiger således med 31,6 pct. fra året før til 4.612 mio. euro, mens resultatet går frem med 47,9 pct. før skat til 477 mio. euro og med 77 pct. efter skat til 301 mio. euro. Det betyder en Ebitmargin på 10,4 pct. Det sker på et år, hvor Gamesa solgte vindmøller med en kapacitet på 4.332MW og hjemtog ordrer for yderligere 4.687MW.

På forhånd var spanierne gået ind i året med håbet om et salg på 3,8GW og en ebitmargin på mindst 9 pct. Men trods opjusteringer i såvel juli som november lykkedes det altså alligevel fabrikanten at overraske sig selv positivt. Det betyder samtidig, at Gamesa faktisk allerede har nået sine erklærede mål for 2017 et år tidligt, oplyser selskabet.

Det betyder dog ikke, at spanierne nu står helt målløse tilbage. I år regner Gamesa således med at øge salget til "omkring" 5GW og dermed runde nok en milepæl. Det skal ske med et ebit-resultat på 550 euro. Ved udgangen af året stod ordrekataloget på 3.352MW, hvilket er 11 pct. mere end året før og svarer til 63 pct. af dette års forventede salg.

"Om end vækst er forventet i de fleste regioner, så vil det blive ledt an af USA og APAC (Stillehavsregionen, red.), mens Indien fortsat vil vil være markedet med det største enkeltbidrag til selskabets toplinje i 2017," konstateres til i aktivitetsrapporten.

Eller det vil sige, at der naturligvis mangler at blive hakket et væsentligt punkt af: Fusionen med Siemens. Det vurderes i årsrapporten fortsat til at ske i løbet af dette års andet kvartal, hvilket fordrer en godkendelse af EU-Kommissionens konkurrencemyndighed i næste måned.

Fremtiden for Siemens kan blive afgjort om en måned

Den interne konkurrence mellem de to fabrikanter har imidlertid allerede gennemgået lidt af et skifte. For selv om omsætningen i Gamesa kun var godt tre fjerdedele af de 5.976 mio. euro (44,5 mia. kr.), Siemens indrapporterede for sidste år, har spanierne overhalet tyskerne målt på megawatt. Her erklærede både FTI og Bloomberg NEF Gamesa som årets fjerdestørste leverandør, mens Siemens faldt ud af top fem.

Fremgangen i Gamesas ordreindtag til knap 4,7 GW var på 21 pct. i forhold til året før. Det var især drevet af en stærk afslutning på året, hvor der med 1.386MW blev hjemtaget en tredjedel flere megawatt end i samme periode af 2015.

Dette antyder, at USA spiller en større rolle for Gamesa end tidligere år, hvor spanierne har været stort set udraderet på det nordamerikanske marked. Igen i henhold til Siemens-fusionen er det en ganske heldig udvikling, eftersom den kommende partner de seneste to år har mistet stort fodfæste i USA.

Siemens-boss erkender sløjt vindmøllesalg i USA

Det helt store clou for Gamesa var dog spaniernes spidskompetence, Indien. Sidste år blev der solgt omkring 1.650MW til det store vækstmarked, svarende til 38 pct. af det samlede salg. Det blev efterfulgt af et andet vækstområde, Latinamerika, med 24 pct. – eller godt 1GW – mens det europæiske salg også gik udmærket med 736MW.

Eneste plet var Kina og den øvrige Stillehavsregion, hvor salget gik tilbage målt både forholdsmæssigt og i hele tal. Her blev der afsat 390MW – eller 9 pct, af det samlede salg – mod 477MW året før. Spanierne hentede i 2015 rollen som den største vestlige leverandør til det kinesiske marked, men den titel tog Vestas tilbage i 2016.

Verdens største vindmarked faldt en fjerdedel i 2016

Mere fra EnergiWatch

Frankrig nationaliserer EDF

"Vi har brug for fuld kontrol over produktionen og energifremtiden", siger premierminister, der bekræfter plan om at opkøbe den resterende del af det franske energiselskab.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs