EnergiWatch

Vestas var klar verdensetter i 2016

Den danske vindmølleproducent var sidste år klodens største målt på installeret kapacitet. Det viser opgørelse fra Bloomberg.

Foto: Frank Boutrup Schmidt/Vestas

Den danske vindmølleproducent Vestas var klart nummer et blandt verdens største vindmølleproducenter sidste år, hvis man måler på den installerede kapacitet.

Det viser en opgørelse fra Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

Med en samlet installation på 8,7 GW var der nemlig mere end 2 GW ned til nummer to på listen, amerikanske General Electric (GE), der installerede 6,5 GW ny kapacitet.

Tredjepladsen blev indtaget af kinesiske Goldwind, der installerede 6,4 GW, mens spanske Gamesa på fjerdepladsen nåede 3,7 GW i nye installationer.

Det var blandt andet et stærkt år på det amerikanske marked, der var med til at sikre Vestas den klare førsteplads, skriver BNEF, som dog også hæfter sig ved det danske selskabs meget globale strategi, der resulterede i installationer i 35 forskellige lande - mere end nogen anden producent.

GE installerede til sammenligning møller i 21 forskellige lande sidste år - en fremgang fra 14 markeder i 2015. Til gengæld tabte selskabet sin førerposition i USA til Vestas, skriver BNEF.

I 2017 vil de tre førende selskaber dog formentlig få selskab af endnu en mastodont, idet Siemens Wind er på vej mod en sammenlægning med spanske Gamesa. Siemens Wind var sidste år nummer otte på listen hos BNEF med en samlet installation på 2,1 GW.

"Der er nu en stærk udbrydergruppe af tre selskaber i front - med et temmelig tæt felt af forfølgere. Den kommende sammenlægning mellem Siemens Wind og Gamesa vil give det samlede selskab muligheden for at følge efter og skabe en "big four"-gruppe af dominerende producenter," siger David Hostert, der er chef for vindanalyse hos BNEF.

/ritzau/FINANS

Vestas-rival vinder brasiliansk ordre på 205 MW

Siemens er faldet ud af vindmøllernes top fem

Verdens største vindmarked faldt en fjerdedel i 2016

Mere fra EnergiWatch

Ny analyse viser vigtigheden i at bygge og drive energisystemer samlet

I rapporten Systemperspektivanalyse 2022 slår Energinet fast, at det er nødvendigt at tænke på tværs af sektorer og i stedet udvikle og drive det som ét samlet system. Det vil give den maksimale værdiskabelse af den grønne omstilling samt opretholdelse af en høj dansk forsyningssikkerhed.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs