EnergiWatch

Arabere vil investere 1.500 milliarder i grøn energi

To af verdens største olieeksportører annoncerer planer om voldsomme udvidelser af landenes vedvarende energi. Saudi Arabien iværksætter i de kommende uger sin første auktion af vind og sol.

Om bare seks år vil Saudi-Arabien have opbygget sin kapacitet af vedvarende energi fra cirka 25 MW til 9,5 GW. Derfor er olielandet parat til at investere mellem 30-50 mia. dollar (210-350 mia. kr.) i hovedsagligt vind og solprojekter. Det var den saudiske energiminister Khalid Al-Falihs løfterige budskab på World Future Energy Summit, der i disse dage afholdes i Abu Dhabi.

Det skriver flere medier, heriblandt arabiske The National.

"Vi vil i løbet af de næste par uger lancere den første budrunde i vores massive program for at introducere renewables i Saudi-Arabien. Vi inviterer den globale industri til at komme og være med," sagde ministeren.

Umiddelbart står saudierne ikke just og mangler energi. Selv om landet har været bannerfører for den produktionsnedskæring, Opec efter lang tids forhandling for nyligt nåede til enighed om, vedbliver Saudi-Arabien med at være verdens største olieeksportør.

Saudi-Arabisk energiminister øjner oliebedring

 

Imidlertid meldte landet allerede sidste sommer ud, at det ville gøre sig friere af sin afhængighed af olieindtægterne. Efter årtier med konstant økonomisk fremgang på grund af olien har Saudi-Arabien været ramt hårdt af de seneste års lave oliepriser.

"Olieindustrien er vokset i størrelse, raffinement og værdiskabelse, men det er ikke længere nok til at drive en G20-økonomi på størrelse med Saudi-Arabien," lød det fra Khalid Al-Falih.

Plan skal gøre Saudi-Arabien mindre afhængig af olien

Det samme gør sig gældende for de Forenede Arabiske Emirater. Her meldte statsminister Mohammed bin Rashid al Maktoum via Twitter en endnu større energiplan ud for sit land forud for energimødet i Abu Dhabi. Om end den plan dog løber til 2050 og også inkluderer andet end vind og den sol, som emiraterne allerede har udbudt 1 GW af for nyligt.

"Vores mål er at balancere vores økonomiske behov med vores miljømæssige mål. Planen vil integrere vedvarende energi, atomkraft og rene fossile energiløsninger; 600 mia. dirham (1,15 mia. kr.) bliver investeret frem mod 2050 ... Vores 2050-mål for energimikset er at anvende 44 pct. vedvarende energi, 38 pct. gas, 12 pct. rene fossiler og 6 pct. atomkraft," skrev statsministeren i en række tweets.

Også saudierne vil i øvrigt udbygge med atomkraft, hvor der planlægges to nye reaktorer med en kapacitet på 2,8 GW – om end det ikke er med i milliarderne til genanvendelig energi.

Det er muligvis den vindmølle, det kort før jul forlød, at GE var i færd med at stille op. Ifølge Recharge kan saudiernes første kommercielle mølle dog snarligt få følgeskab af flere, eftersom der i den lovede budrunde skulle udbydes 700 MW vind, sol og geotermiske projekter.

Oliekæmpe klar med første vindmølle

De nærmere detaljer omkring udbuddet er dog ukendte, og sol har i de seneste år vist sig uhyre konkurrencedygtig i regionen. Sidste år vandt et projekt i Dubai således et udbud til en pris på 2,99 cent/kWh (21 øre/kWh).

 

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere