Energigiganter går sammen om at udvikle fremtidens vindmøller

En række af energibranchens største spillere er gået sammen i jagten på at finde de næste teknologiske landevindinger i produktionen af blandt andet vindmøller og pumper. Selskaberne, som inkluderer Grundfos, Danfoss og Vestas, lover "et paradigmeskifte" i industrien.
Foto: LORC
Foto: LORC

Klogere strømforsyninger, mindre pumper og billigere vindmøller.

Det er, hvad en ny sammenslutning af danske industrivirksomheder håber at kunne opnå, når man i løbet af de næste fire og et halvt år sammen vil forske i at udvikle nye materialer og digitale styringsværktøjer til blandt andet energibranchen.

Projektet, der bliver støttet af danske Innovationsfonden med 35 mio. kr., får navnet Advanced Power Electronic Technology and Tools (APETT) og selskaberne Grundfos, Danfoss, Vestas, KK Wind Solutions, Danfysik og Horsodan er med i sammenslutningen.

Ifølge en pressemeddelelse lover de "et paradigmeskifte" i industrien.

"Vi vil komme med en helt ny teknologi, der er billigere, fylder mindre og er mere robust. En af nyskabelserne bliver at forsyne produkterne med en form for "digital tvilling", der kan overvåge dem og på forhånd forudsige, hvornår en fejl vil opstå," udtaler projektleder Frede Blaabjerg, professor på Aalborg Universitets Institut for Energiteknik, i en pressemeddelelse fra fonden.

Han forklarer, at man med projektet forventer at kunne halvere omkostningerne til vedligeholdelse og garantier, ligesom man ønsker at reducere tidsforbruget til test med en fjerdedel. Det kan blandet andet lade sig gøre på grund af den teknologiske udvikling hos underleverandører til industrien.

"Teknologien flytter sig hurtigt takket være fremkomsten af nye materialer. Det er nødvendigt at komme hurtigt på markedet med nye produkter, men det er også vigtigt, at teknologien ikke har for mange fejl," tilføjer Frede Blaabjerg i meddelelsen.

APETT-projektet har som vision at skabe 1.000 nye arbejdspladser.

Dongs amerikanske vindeventyr vil forgylde europæiske leverandører

IEA: Grøn teknologi og gas er fremtidens store vindere

Vestas: Innovation skal sikre Danmark fortsat lederskab

Kæmpemøller får ny håndbog i Takt og Tone

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Brian Karmark

Bladt afskediger topchef

For abonnenter