EnergiWatch

Dong åbner for lokale mølleleverandører i Asien

Siemens Wind Power og MHI Vestas skal ikke føle sig 100 pct. sikre på, at Dong Energys nye eventyr i Asien kaster ordrer af sig, siger energiselskabets strategichef. Vindkonsulent ser japansk "tyfon-mølle" som godt alternativ.

Foto: Fred.Olsen Windcarrier

Når Dong Energy har uddelt møllebestillinger til selskabets europæiske havvindmølleparker i de seneste mange år, er ordrene gået til to leverandører: Siemens Wind Power og Vestas/MHI Vestas.

Derfor kunne man også tro, at de to selskaber ville stå forrest, hvis Dong Energy lykkes med at opstille offshoreparker ud for Taiwans kyst og andre steder i Asien, som energiselskabet har en ambition om.

Men selv om der ikke er tvivl om, at Siemens Wind Power og MHI Vestas står Dong meget nær, er energiselskabet åben for at sende ordrer på kommende parker til lokale, asiatiske mølleproducenter.

Det siger Dongs strategichef, Martin Neubert, i et interview med EnergiWatch:

"Jeg vil i hvert fald ikke kategorisk udelukke det. Det afhænger af det produkt, der er tilgængeligt, og hvor godt det er. For selvfølgelig vil vi gerne sikre os, at vi bygger infrastruktur, som er stabil, og som virker. Det er naturligvis vigtigt. Men i princippet har vi et åbent sind i forhold til nye leverandører," siger han, men tilføjer:

"Men kigger vi tilbage på vores fortid i Europa, kan man se, at vi har holdt os til leverandører med en track record."

Japansk tyfon-mølle i spil

Martin Neubert fortæller, at det endnu er meget tidligt at diskutere mølleleverandører. De projekter på samlet mindst 2 GW, som Dong ser på i Taiwan, vil således først skulle opføres efter 2020.

Men selv om også selve det taiwanesiske marked er helt nyt for Dong, så vil selskabet altså ikke afvise også at kaste sig over en helt ny leverandør. Hvem det kan være, vil han ikke gå ind i.

Spørger man kinesiske Feng Zhao, direktør hos konsulenthuset FTI Consulting, så mener han ikke, at det er realistisk, at det bliver en kinesisk aktør, selv om der ellers er flere at vælge imellem. Det skyldes, at kvaliteten bare ikke er god nok, og at der er restriktioner på, hvad man må importere fra Kina til Taiwan på grund af det konfliktfyldte forhold mellem de to lande.

I stedet ser FTI-direktøren den japanske mølleproducent Hitachi som en mulgihed for Dong, hvis danskerne vælger den lokale vej.

"Det skyldes både, at Taiwan og Japan har et nært forhold, og at deres møller er lavet til det barske vejr i området, hvor der f.eks. er mange tyfoner," siger han til EnergiWatch og nævner, at Hitachi allerede har talt om at lave fabrik i Taiwan og bl.a. har indgået et partnerskab med det lokale firma China Steel.

Når det er sagt mener Feng Zhao mener, at Siemens Wind Power fortsat står som en topkandidat til at følge med Dong rundt omkring i Asien. Det hænger både sammen med tyskernes lange forhold med det danske energiselskab, men også fordi Siemens allerede er tilstede i Taiwan.

Siemens med forspring til MHI Vestas

Siemens leverer således møllerne til et af Taiwans første demonstrationsprojekter, Formosa 1-projektet, som er ved at blive installeret.

Der er godt kun tale om to 8MW-møller, men Siemens er også blevet udpeget som foretrukken leverandør til Formosa 2-projektet, som er på 120MW.

Kort sagt er tyskerne i gang i Taiwan, mens det ser anderledes ud for den dansk-japanske hovedkonkurrent, MHI Vestas.

Selskabet er således ikke tilstede på det asiatiske marked, og den tidligere meddirektør i selskabet, japanske Jin Kato, har udtalt, at MHI Vestas vil holde fokus på Europa.

For godt nok holder man øje med det amerikanske og asiatiske marked. Men det stadig unge joint venture vil satse på at konsolidere sig i Europa og mener f.eks. ikke, at man har nok ressourcer til at satse på Kina og Japan, forklarede han i et interview med Bloomberg så sent som i august.

"Europa forbliver MHI Vestas' hovedmarked," som han sagde.

EnergiWatch har forsøgt at få en kommentar til potentialet i Asien fra MHI Vestas-CEO Jens Tommerup, men han ikke ønsket at stille op til interview. Han har dog tidligere udtalt, at selskabet kigger på muligheder i Asien, og at MHI Vestas har været i dialog om konkrete projekter.

Dongs vej ind i Kina er brolagt med forhindringer

Taiwan-affære forhindrer ikke indtog i Kina

Hitachi indgår aftale om 5MW møller

Japansk mølle forsinket - igen

Mere fra EnergiWatch

EnergiWatch er tilbage på fredag

I anledning af Kristi himmelfart holder EnergiWatch lukket i morgen, torsdag den 26. maj. Vi er tilbage med to nyhedsbreve og dugfriske nyheder fra energibranchen allerede på fredag.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs