
Den kinesiske vindmølleproducent Goldwind har vundet en ordre på 82MW til projektet Punta Sierra i Chile. Det skriver selskabet bag, Pacific Hydro i en meddelelse ifølge flere chilenske medier. Fabrikanten skal levere 32 af sine 2,5MW-møller til det 150 mio. dollar store projekt i Coquimpo.
At projektet skal opføres med kinesiske møller er ingen stor overraskelse. For selv om projektudvikleren Pacific Hydro teknisk set er australsk, så blev selskabet for et år siden opkøbt at det statsejede kinesiske elselskab State Power Investment Corporation (SPIC). Kina har de seneste par år ført en erklæret strategi om at hjælpe kinesiske selskaber på vej i udlandet. Noget der blandt andet gælder inden for vindindustrien.
Vestas' banemænd får statshjælp til globalt angreb
Ikke at det dog er særskilt kinesisk at ville hjælpe hjemlandets selskaber til succes udenlands. Om end midlerne og de officielle årsager kan divergere, så forfølger vestlige lande samme strategi – eksemplificeret senest ved, at Danmark støtter en vindmøllepark i Bolivia, der til gengæld pålægges at anvende møller med danske rødder.
Danmark giver Bolivia en afskedsgave på 93MW
Imidlertid har kineserne vist sig voldsomt effektive på mange af de netop latinamerikanske markeder. Ikke blot i Chile. Det samme gælder eksempelvis også i Argentina, hvor kinesisk kapital og teknologi var en del af mindst halvdelen af de vindende udbud inden for vind og tre fjerdedel af solprojekterne i det nylige 1,1GW store udbud. Det har den tidligere præsident for Argentinas myndighed for vedvarende energi (CADES), Carlos Saint James, opgjort.
"Først sikrede de sig fødevaresektoren, så naturresourcerne, og nu kommer de efter energien. Givet deres voksende industri og aktuelle overkapacitet af produkter, så udgør Latinamerika attraktive markeder," vurderer Carlos Saint James, der nu driver konsulentfirmaet Santiago & Sinclair.