Danmark giver Bolivia en afskedsgave på 93MW

Vestas eller Siemens kan se frem mod en pæn ordre i det sydamerikanske land, som Danida støtter med 800 millioner i donation og billigt lån.
Foto: Vestas
Foto: Vestas

Næste år lukker Danmark sin ambassade i Bolivias hovedstad La Paz, mens udviklingsstøtten til landet efter 25 år hører op året efter. Imidlertid er der en slags afskedsgave på vej til Sydamerikas fattigste land i form af tre nye vindmølleparker på samlet 93MW i regionen Santa Cruz.

Det oplyser det bolivianske energiministerium.

Konkret ydes igennem Danida Business Finance en kontant bevilling på 366 mio. kr. til projektet, mens der derudover ydes et lån, så den samlede danske finansiering udgør godt 800 mio. kr., mens den resterende investering op til projektets fulde beløb på knap 1,3 mia. kr. kommer fra Bolivias nationale energiselskab (ENDE).

Med sine vidtstrakte højsletter har Bolivia trods tynd luft mange områder, der er oplagt til vindmøller. Noget der understreges af, at de tre kommende vindmølleprojekter har en forventet kapacitetsfaktor på mellem 32-37 pct.

Imidlertid har det sydamerikanske land hidtil haltet langt efter andre lande i regionen som Mexico, Chile og Brasilien. Det kan tilskrives landets massive subsidier til naturgas, der gør, at elprisen er holdt nede på omkring 11 øre/kWh, hvilket selv med de mest favorable lån har gjort det umuligt at skabe et levedygtigt marked for andre teknologier, der tillige ikke modtager støtte.

545 MW i 2020

Selv om præsident Eva Morales har lovet, at der ikke pilles ved elpriserne, finder landets energiminister Luis Sanchez dog anledning til at rose ham for sin indsats for grøn energi.

"Ministeriet for hydrokarbonater og energi giver sammen med ENDE et stærkt skub til udviklingen af vedvarende energi og ændringen i landets energimiks. Igennem Bolivias historie har der aldrig været tænkt på udviklingen af rene energikilder. Indtil 2005 var der ingen megawatt, men med præsident Evo Morales blev den logik ændret med vigtige investeringer, der alene frem mod 2020 vil generere 545MW alternativ energi," siger han i meddelelsen.

De kommende og altså i høj grad danske investeringer kommer imidlertid også den danske vindindustri til gode. Der er i forbindelse med bevillingen således et krav om, at vindmølleleverandøren skal have base i Danmark, hvilket gør det udbud, der indledes i december, til en relativt smal sag med Vestas og Siemens som de mulige vindere.

Vinderen af udbuddet annonceres næste maj, mens opførelsen af de tre projekter begynder i slutningen af sommeren samme år. Parkerne forventes at være i drift i 2018.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også