EnergiWatch

Vattenfall: Dansk tillidsbrud kan kvæle spirende konkurrence

Den øverste chef i Vattenfall kritiserer den danske regerings slingrekurs i udbuddet af de kystnære møller. Ifølge Magnus Hald kan det få udviklerne til at skrue ned for blusset i omkostningskampen.

Foto: PR

I svenske Vattenfall er man dybt skuffet over, at den danske regering har sået tvivl om udbuddet af de kystnære havvindmøller.  Det udbud vandt svenskerne tidligere på året, da de afgav en rekordpris på blot 47,5 øre pr. KwH for de to kystnære parker Vesterhav Nord (170 MW) og Vesterhav Syd (180 MW).

Alligevel har den danske regering lagt op til at droppe parkerne, fordi den ikke mener, at der er penge til dem, og fordi Venstre pludselig er kommet frem til, at møller tæt på kysten ikke pryder landskabet. Derfor er der lige nu, ingen der ved, om de kystnære parker bliver til noget – og det selv om Vattenfall har brugt mange mio. kr. på at udforme buddet.

Ifølge Vattenfall-topchef Magnus Hall er det dybt beklageligt, fortæller han i et interview med Recharge. Her forudser han samtidig, at usikkerheden vil få udviklerne til at holde igen med at presse omkostningerne i sektoren ned, hvilket ellers anses som afgørende for at gøre havvind konkurrencedygtig på verdensplan:

"Hvis de (de kystnære havparker, red.) ikke bliver materialiseret, vil vi have brugt penge på ingenting. Jeg synes, at det absolut ikke er godt for tilliden. Systemet er baseret på tillid. Hvis man oplever et par af den slags problemer, så vil der ske det, at du ikke får omkostningerne ned. Folk bruger mange kræfter på virkelig at være konkurrencedygtige, men hvis de (udviklerne, red.) føler, at sikkerheden, for at et projekt går videre, er lille, så vil man ikke få den samme priskonkurrence og heller ikke de samme anstrengelser (hos udviklerne, red.)"

Kystnære møller kunne give 6200 job i yderkommuner

PSO-forhandlinger kan ende med nye afgifter til erhvervslivet

Grøn begejstring i energien: Klimaaftale træder i kraft i dag

Amerikansk valgdrama overskygger Dong-regnskab

Mere fra EnergiWatch

3i køber AMP ud af Esvagt

Kapitalfonden 3i, der ejer halvdelen af Esvagt, har aftalt med virksomhedens anden ejer, kapitalfonden AMP Capital, at overtage hele Esvagt for 368 britiske pund, så 3i bliver eneejer. Handelen ventes at falde på plads i første kvartal 2022.

Vestas vælger tysk logistikpartner i Nordamerika

Den danske vindmølleproducent, der fra årsskiftet skifter DSV ud med Mærsk som primær logistikpartner, får fremover distribueret komponenter og reservedele i Nordamerika af en tysk logistikvirksomhed.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs