EnergiWatch

Ny lagring af vindenergi: Mølletårne fyldes med vand

Et nyt tysk projekt bringer integrationen mellem vindmøller og vandkraft op i nye højder.

Foto: Goldwind

Amerikanske GE er sammen med det tyske udviklingsfirma Max Boegl Wind i gang med at kombinere fire vindmøller med et vandkraftværk, der skal kunne lagre møllernes strøm. Det skriver Ingeniøren.

Konceptet er ret krævende når det gælder landskabets særlige features. Møllerne skal står på en bakketop ved siden af en dal. I bunden af dalen skal der ligge en sø. Den kombination har parterne fundet i Tyskland, hvor konstruktionen af vand/vindkraft-anlægget nu er i gang.

Når møllerne skal gemme deres energi, pumper de vand op fra søen. Vandet lagres i reservoirer, som ikke alene er anbragt lige ved siden af møllerne, men også inden i dem. Mølletårnene er skal nemlig bruges som reservoir.

Til sammen rummer tårnene og de omkringliggende beholdere 160.000 kubikmeter vand. Ved vindstille kan der produceres strøm ved at lade vandet løbe tilbage i rørene ned til søen i bunden af dalen, hvor et vandkraftværk udnytter trykket.

Projektet skal allerede netforbindes næste år, om end vandkraftværket først ventes at komme i drift i 2018.

Mere fra EnergiWatch

Dan Jørgensen er loren ved fremrykkede biogaspuljer

Biogas Danmark så gerne, at man fremrykkede biogaspuljerne til tre lige store årlige runder af 678 mio. kr. i 2024-2026. Klima- og energiminister siger, at det vil skabe mindre konkurrence og øgede udgifter.

Northern Lights indgår ny CCS-aftale

Industrien i de norske fylker Fredrikstad, Sarpsborg og Halden overvejer at lagre CO2 på norsk sokkel. De indgår nu en hensigtserklæring med Equinor, Shell og Total.

Hofor vil realisere potentielt tab med sindsro

Det vil være ærgerligt, men ingen katastrofe, hvis Hofor skal realisere et potentielt tab på knap 100 mio. kr. på prissikring af strømsalg, siger selskabet. Hvis tabet realiseres, vil forretningen for strømslag nemlig bare stå stærkere på den lange bane.

Ørsted afviser "defensivt" opkøb

Milliardopkøb i europæisk landvind betyder ikke, at der fremover skal satses mindre på havvind, fastslår Mads Nipper, der indikerer, at investeringsmålet på 200 milliarder står foran løft.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs