Vind og sol vokser hurtigere end ventet

Alene i Kina rejses der to vindmøller hver eneste time året rundt. Væksten får IEA til at opskrive sin femårsprognose.
Foto: LM Wind Power
Foto: LM Wind Power
JENS NIELSEN

Det Internationale Energi Agentur har i sin seneste fem-års prognose foretaget en markant opskrivning af væksten i verdens vedvarende energi-ressourcer.

Takket være stadigt faldende priser og stærk politisk støtte til vedvarende energi i flere lande, vokser vind og sol endnu hurtigere end antaget, skriver organisationen i en frisk rapport.

Sidste år blev kul overhalet af vedvarende energi, og måtte overgive pladsen som verdens største energiressource målt på installeret kapacitet. Men verdens vindmøller har mere fart på end som så.

I forhold til sidste års femårs-prognose mener IEA nu, at vedvarende energi vil vokse 13 pct. hurtigere i de næste fem år.

Organisationen peger på USA, Kina, Indien og Mexico som de lande, der har hovedparten af æren for væksten. Samtidigt venter man, at priserne på solenergi vil falde med 25 pct. i perioden, mens onshore vind vil dale med 15 pct.

Ifølge IEA blev der hver dag i 2015 installeret en halv million solpaneler. I et land som Kina, der stod for halvdelen af verdens vindenergi-vækst sidste år, blev der rejst to vindmøller hver eneste time i 2015.

"Det, vi ser, er en transformation af de globale energimarkeder anført af vedvarende energi. Som det er tilfældet på andre områder er tyngdepunktet for den vedvarende energis vækst ved at flytte til udviklingsmarkederne," siger IEA-direktør Fatih Birol.

Den vedvarende energies andel af verdens elprodutkion ventes at vokse fra 23 pct. i 2015 til 28 pct. in 2021.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også