Statoil vil konkurrere med danskere på Hawaii

Kampen om at opstille flydemøller ud for Hawaii spidser gevaldigt til, efter at det norske energiselskab nu også melder sin interesse.
Foto: Statoil
Foto: Statoil

Det norske energiselskab Statoil overvejer at gå ind i Hawaiis gryende havmøllemarked. Datterselskabet Statoil Wind US har meddelt den amerikanske myndighed Bureau of Ocean Energy Management (BOEM), at det muligvis ønsker at leje de to områder Oahu North og South, som det amerikanske indenrigsministerium i maj godkendte til kommercielle havmølleparker.

Flydende Hawaii-møller rykker tættere på

Det skriver Recharge.

Dermed får den danskejede projektudvikler Alpha Hawaii Wind en væsentlig konkurrent. Udvikleren, der er datter af Bjerringbro-selskabet Alpha Wind Energy og som derudover også har energihandleren Neas og det danske konsulenthus EMD med om bord, var for halvandet år siden først ude med ønsket om at opføre to flydeparker ud for Hawaii på hver 408MW.

Danskere i stort projekt om flydemøller ved Hawaii

For et år siden smed en anden byder, Progression, så sin blomsterkrans i puljen. Den amerikanske projektudvikler har dog kun budt ind på at bygge på det ene område – Oahu South – mens Statoil altså har sendt sin efterspørgsel ind på begge, og dermed altså må formodes at være interesseret i det samlede potentiale på 816MW.

Danske vinddrømme på Hawaii får konkurrent

Recharge skriver, at BOEM har afgjort, at alle tre udviklere er juridisk, teknisk og finansielt kvalificeret til at leje områderne. Agenturet var kort efter godkendelsen af områderne ude med et ønske om at tiltrække flere interesserede, men endnu er der dog ikke blevet udmeldt en eventuel dato for de konkrete udbud af de to områder.

Statoil er blot et af flere olieselskaber, der i det nuværende klima pusler med ideen om også at satse på grøn energi. Det norske selskab har ikke mindst været interesseret i de havmøller, der vurderes at være den bedste løsning på dybt vand som f.eks. det ud for den norske kyst. Blandt andet via Hywind-projektet, der begyndte i Norge, og som efter at være kuldsejlet i USA nu skal stilles op ud for Skotland.

Statoil vælger afgørende leverandør til flydende vindmøller

Endnu er teknologien i sin vorden. Men efterhånden som havvind ventes at brede sig ud til blandt andet Frankrigs kyster, den amerikanske vestkyst og Sydøstasien vurderes det at potentialet vokser – konsulenthuset Make spår, at der i 2030 vil være 3,4GW flydevind.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også