EnergiWatch

Vattenfall vinder udbuddet om de kystnære vindmøller

Svenske Vattenfall har afgivet det vindende bud på at opføre de 350 MW kystnære havvindmølleparker. Regeringen står fast på, at man ikke vil have møllerne bygget.

Foto: JESPER MORTENSEN/POLFOTO/arkiv

Med en tilskudspris på bare 47,5 øre pr. kWh har svenske Vattenfall vundet retten til at bygge de kystnære havvindmølleparker.

Selskabet ønsker at opføre ved områderne ved Vesterhav Syd og Vesterhav Nord ved Holmsland Klit og Thyborøn.

Med i processen om at få lov til at bygge parkerne billigst muligt har Hofor/Wpd, Vattenfall og European Energy været.

Vinderbuddet på 47,5 øre er de tredje billigste havvindmølleprojekter, der nogensinde er foreslået i Danmark. Det fastlagte tillæg for vindmarkerne Horns Rev 1 og Nysted får begge et fast tillæg på 35,3 øre pr. hWh, og er således de billigste. Næst efter kommer Horns Rev 2-parken på 51,8 øre.

Nu vil det vise sig, om man overhoved får lov til at opføre de kystnære møller til det vindende bud.

Selvom de 350 MW vindenergi er en del af energiforliget fra 2012, så har regeringen meldt ud, at man alligevel ikke ønsker projekterne gennemført med henvisning til, at de er for dyre. Forud for udbudsprocessen har regeringen forventet et øvre støtteloft på 70 øre/kWh, og dermed markerer det vindende bud altså et fald på 32 pct. i forhold til forventningen. Ud over bekymringerne om pris har statsminister Lars Løkke Rasmussen og hans energiminister Lars Chr. Lilleholt heller ikke lagt skjul på, at de mener, at møllerne vil skæmme de kyststrækningerne.

Derfor er det kystnære vindmølleudbud nu blevet centrum for et ophedet politisk slagsmål, hvor alle partier i blå blok pånær Konservative ønsker projekterne ud af aftalen.

Ifølge Ritzau har Venstre også i samme åndedrag som offentligørelsen af det vindende bud atter en gang slået fast, at man ønsker projekterne sløjfet.

"Det er fortsat regeringens politik at afvise buddet og dermed ikke opføre de 350 MW kystnære havvindmøller. Den endelige beslutning om udbuddet af kystnære havvindmøller vil blive afklaret i forhandlingerne om 2025-planen," skriver Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet i en orientering til partierne bag energiforliget, som Ritzau har set.

Quiz: Kan du se forskel på grimme og geniale havmøller?

Vattenfall oplyser i en pressemeddelelse, at man vil forsøge at efterkomme de ønsker, der har været om at få møllerne til at syne af mindst muligt.

"Helt konkret placerer vi en stor del af møllerne otte-ni km fra kysten mod den afstand på fire km, der ellers var mulighed for. Samtidigt planlægger vi mølletyper, der måler højst 190 meter i højden, hvor Energistyrelsens udbud angav en max højde på 220 meter. Derudover betyder vores løsning, at brugen af natlys bliver markant mindre, end Energistyrelsens visualiseringer præsenterer," udtaler Ole Bigum Nielsen, som er Vattenfalls danske landechef.

De Konservative er klar til at gå i ringen med Lilleholt i kampen om de kystnære havmøller

Vindindustrien overtrumfer regeringens hav-besparelse

Energiudvalget vil grille Lilleholt om de kystnære møller

Mere fra EnergiWatch

Sverige fyrer op for olien før tid

Svenskerne har med store problemer i strømforsyningen været nødt til at sætte gang i oliekraftværket Karlshamn længe før, kulden for alvor er kommet til landet.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs