10MW-møller skal testes på Fyn

Trecifret millionfinansiering er faldet på plads for LORC til et nyt testcenter, hvor en af de store producenter allerede har tegnet langtidskontrakt.
Foto: LORC
Foto: LORC

Fynske Lindoe Offshore Renewables Center (Lorc) bliver væsentligt opgraderet. Selskabet ved det tidligere Lindø-værft i Munkebo har sikret finansiering på 140 mio. kr. til et nyt testcenter, der fra slutningen af næste år skal kunne teste havmøller på op mod 10MW.

Det skriver Fyens Stifttidende og TV2 Fyn.

Det var ikke den oprindelige tanke, at det nye center, der skal kunne gennemføre såkaldte Highly Accelerated Life Test (HALT) af havmøllernes komponenter, skulle være så omfattende. Men kundernes krav har gjort det nødvendigt at lave et anlæg, der kan teste møller op til 10MW, siger Lorc's direktør Torben Lorentzen, der ikke er nervøs for tomme testbænke.

"Vi er ret sikre på, at der er kunder nok i markedet. Den første testbænk, vi anskaffede, har været fuldt udnyttet, siden vi anskaffede den i 2014," konstaterer han overfor TV2 Fyn.

Der skulle således allerede være indgået kontrakt med "et af de allerstørste firmaer inden for vindmøllebranchen", skriver regionalmediet. Hvilket firma nævnes dog ikke, men det er formentlig et par stærke kandidater til eventuelt gætværk.

Under alle omstændigheder har vindmølleindustrien mere troligt end roligt arbejdet sig op mod den tocifrede MW-kapaictet på møllerne. Allerede i 2014 meldte Siemens ud, at de i 2020 ville have en havmølle på 10MW klar – hvilket for et år siden blev reguleret op til "mindst 10MW".

Siemens satser på 10 MW-mølle i 2020

En smule mindre højrøstet afleverede Vestas i 2014 en ansøgning om at opstille en 10MW-testmølle, hvor det dog blev fastslået, at størrelsen blot var et eksempel. Aktuelt fører MHI Vestas da også kampen om at have den største med V164'eren, der aktuelt bestilles i versioner, der kan yde 8,3MW.

Vestas vinder ordre på 8,3MW-møller

Det 140 mio. kr. store testcenter ventes præsenteret i dag. Bag investeringen står blandt andet Vækstfonden og Green Labs DK, mens Eksport Kredit Fonden står bag som garant for halvdelen af beløbet. Med den seneste investering vil der være lagt samlet 380 mio. kr. i vindkraftcenteret.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også