Medie: Tyskland lukker ofte for dansk vindmøllestrøm

Vejen fra danske vindmøller til tyske forbrugere bliver mere og mere snæver. Kun 11 pct af den mulige kapacitet i forbindelsen over grænsen er til rådighed.
Foto: Statkraft
Foto: Statkraft
JENS NIELSEN

I stedet for at fyre op under sine forurenende kulværker kunne Tyskland importere  grøn strøm fra danske vindmøller, eller norske vandkraftværker, når vejrholdene skabte overskud af den vedvarende energi fra nord. Men den grønne strøm standses alt for ofte ved tyske-grænsen, viser nye tal fra Energinet.dk.

Forbindelsen fra de nordiske net til Tyskland er på 1780 MW, men tyskerne stiller stadigt mindre dele af denne kapacitet til rådighed for import af grøn strøm, fortæller DRs P4 Syd.

I første halvår af 2016 var der således kun 11 procent af den fulde kapacitet til rådighed for eksport af grøn strøm til Tyskland. Tallet er et gennemsnit.

Tyskernes villighed til at aftage grøn strøm fra danske vindmøller og andre vedvarende energikilder i Norden er faldet støt og stabilt over en lang årrække. I 2003 var der adgang til 98 procent af eksportkapaciteten over grænsen. Sidste år var adgangen faldet til kun 15 procent – og er altså nu rykket endnu et nøk nedad.

Ifølge interesseorganisationen Dansk Energi koster begrænsningen på udlandsforbindelsen de nordiske elproducenter et trecifcret millionbeløb i tabt eksportværdi, hvis alene tabene i første halvdel af 2016 skal gøres op.

Den tyske flaskehals er nu blevet en sag for EU-Kommissionen, der efter klager fra nordiske energiselskaber har indkaldt de tyske myndigheder til møde om sagen.

Energinet.dk sælger ud af dansk gasbørs

Ørne truer nye vindmøller

Nordex mere end fordoblede tyske leveringer

Vindlobby bekymret om tysk energireform

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også